Islamistisk milis tvingades bort från Benghazi

Minst elva människor har dött och mer än 60 skadats i det senaste dygnets oroligheter i Benghazi i Libyen när demonstranter och polis körde ut milisgrupper från staden, rapporterar Reuters. De islamister som tvingades bort har beskyllts för att ligga bakom attacken mot USA:s konsulat för elva dagar sedan.

Det började i går eftermiddag - 30 000 människor gick ut på Benghazis gator och demonstrerade för frihet och mot extremism. Spänningarna stegrades successivt mellan demonstranter, polis och islamistisk milis.

I natt och i morse; skottlossning och gatukravaller, en död och 40 skadade, och milisgruppen Ansar al-Sharias högkvarter stormas och milismännen tvingas lämna Benghazi.

Gruppen beskylls för attacken mot det amerikanska konsulatet i Benghazi för elva dagar sedan, då USA:s ambassadör och tre ytterligare amerikaner dödades.

Nu bar människor plakat som hedrade den dödade diplomaten och med krav på att regering och polis avväpnar militanata grupper. Ytterligare en milisgrupp tvingades bort från staden under natten och därefter stormades ytterligare ett Ansar al-Shariafäste.

Gårdagens och nattens demonstration och sammanstötning är den största sedan Kadaffis fall.

Medan omvärldens blickar och tv-kamerorna varit riktade mot extremister som bränt dockor och amerikanska flaggor, senast nu i Pakistan, och attackerat amerikanska och västerländska konsulat och ambassader i flera länder, så har den folkliga frustrationen växt i städer som Benghazi. Instabilitet och laglöshet har följt efter Kadaffis fall för snart ett år sedan och människor som vill leva ett sekulärt liv har känt sig hotade.

Till nyhetsbyrån AP sade en demonstrant i natt att "om vi inte gör något, så går revolutionen till spillo".

För den svaga libyska staten är kanske nattens händelser en vändning. Tidigare har polis och militär haft mycket svårt att hävda sig mot de milisgrupper som behållit sin tunga beväpning även efter Kadaffis fall.

– Jag vill inte se beväpnade män klädda som afghaner stoppa mig och ge mig order, jag vill bara se poliser i uniform, sade universitetsstudenten Omar till nyhetsbyrån AP.

På tv-kanalen Aljazeera intervjuades i natt arméofficerare som triumferande berättade om att armén tagit över milisfästen och att utrensningen ska fortsätta.

Kristian Åström

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista