Stor oppositionell bojkott av vitryskt val

2:16 min

I dag hålls parlamentsval i Vitryssland och redan vid 15-tiden meddelade valkommissionen i Minsk att över 50 procent hade röstat - ett deltagande som krävs för att valet ska godkännas.

Men bland valövervakare finns misstankar om att antalet röstande kraftigt överdrivs. Sveriges Radios korrespondent Johanna Melén har besökt vallokaler i huvudstaden Minsk.

På trappan till Gymnasium nummer 32 i Minsk står Galina Semjonova och läser om de fyra kandidaterna man kan välja mellan här.

– Den här verkar bra. Han har åldern inne och framstår som erfaren, säger hon. Galina Semjonova är trött på att höra att Vitryssland under president Aleksandr Lukasjenko skulle vara Europas sista diktatur.

– Vi har en bra president. Det byggs mycket, allting fungerar, arbetslösheten är låg. Det enda är att lönerna är låga, säger hon.

Uppför trappan kommer Aleksandr i träningsoverall. Han vill inte säga sitt efternamn.

– Jag ska rösta på en oberoende kandidat, säger han

– Om valet kommer gå rätt till? Nej, det tror jag inte, säger Aleksandr. Han röstar ändå, av gammal vana.

På väg genom skolkorridoren mot själva vallokalen kommer valkommissionens ordförande och säger att jag inte har rätt att vara där, trots att jag är ackrediterad journalist i Vitryssland. Så jag åker vidare till en annan vallokal och träffar valövervakaren Fjodor Semenjako. Han misstänker fusk, och viskar så att inte valförrättarna ska höra:

– Enligt oss valövervakare har 88 personer röstat här sedan förtidsröstningen började, men valkommissionen skriver i det officiella protokollet att 506 personer har röstat, säger Fjodor.

Enligt honom gör man så bland annat för att komma upp i ett valdeltagande om 50 procent - för annars godkänns inte valet.

Valet står mellan 293 kandidater till parlamentets 110 platser. I dag finns ingen opposition i det vitryska parlamentet.

Johanna Melén, Minsk

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista