Regeringen: 10 000 lärare kan få ny titel och lön

2:07 min

Regeringen inför flera steg i lärarkarriären. Legitimerade lärare ska kunna bli förstelärare och lektorer. Staten bidrar med de pengar som behövs till 10 000 nya tjänster.

– Vi måste lyfta läraryrket i Sverige. Läraryrket är Sveriges viktigaste yrke. Det är för få unga duktiga studenter som varje år vill bli lärare, säger Utbildningsminister Jan Björklund. 

Varför skulle lärarna bli bättre om de får en titel?

– Jag tror att förekomsten av karriärvägar, möjligheten till löneutveckling innebär att yrket blir mer attraktivt. Det är ett sätt att öka attraktionskraften och rekryteringskraften i yrket.

Av landets 94 000 grundskole- och gymnasielärare kommer 10 000 att kunna få en ny titel och högre lön.

En förstelärare ska fortsätta undervisa, men till exempel även handleda yngre lärare och ansvara för lärarstuderande. Staten bidrar för en lönehöjning för försteläraren på 5 000 kronor i månaden.

-Det kan vara en sporre. Att man vill visa framfötterna lite, att man strävar efter ett mål. Om det då kan påverka lönen, varför inte, säger Komvuxläraren Anita Talamo.

Skulle det passa dig?

Ja, det skulle det.

En lektor ska vara en lärare som har lägst licentiatexamen, kan sprida sina kunskaper till andra lärare och bedriva forskning. Lönen för en lektor kan bli 10 000 kronor mer i månaden.

De nya reglerna kommer skrivas in i skollagen.

Det blir skolans huvudman som beslutar om vilka lärare som blir förstelärare respektive lektorer. Men även facket kommer kunna säga sitt, säger Jan Björklund.

– Detta är ju som vilken anställning som helst, när den väl sker. Så man har samma lagstiftning, samma regler och avtal som gäller för detta som för alla andra anställningar i skolan, säger Jan Björklund.

Nu går regeringens förslag ut på remiss och Jan Björklund hoppas kunna införa de nya reglerna den 1 juli nästa år.

Lärarnas båda fackförbud, Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet, välkomnar reformen.

– Det är efterlängtat. Det är en viktig reform som kan höja attraktionen till läraryrket, men också läraryrkets status, säger Metta Fjelkner på lärarnas riksförbund

Eva-Lis Sirén på Lärarförbundet är också nöjd men kräver att kommunerna tar sitt ansvar för lärarnas löner.

– Det här är en välkommen reform där regeringen gör, vad regeringen kan. Men här måste också kommuner och fristående skolor ta det ansvaret att vi får rimliga lärarlöner och att fler vill bli lärare och stanna kvar i läraryrket, säger Eva-Lis Sirén.

På Åsö grundskola i Stockholm möts förslaget med blandade reaktioner.

– Det är bara så att vissa lärare är typ dåliga, säger Sabina som går i årskurs 7 på Åsö grundskola i Stockholm.

När tycker ni att en lärare är bra?

– När de låter oss prata och göra saker och inte bara sitta och lyssna jättelänge. Man får hoppas att de får anstränga sig också, säger Melissa och Gilda vid Åsö grundskola.  

Ivan Garcia

Ekot 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista