Misstänkta fall av nytt sars-virus i Danmark

I Danmark har fem personer lagts in på sjukhus med symptom som misstänks vara det nya virus som liknar lungsjukdomen sars, och som världshälsorganisationen WHO varnat för.

I måndags rapporterades att en svårt virussmittad person från Qatar flugits till London för specialistvård och tidigare har en saudier avlidit av viruset.

Efter de först kända danska smittfallen har landets vårdmyndigheter uppmanat resande från Qatar och Saudiarabien att söka läkare om de har feber, hosta och andnöd.

Risken att de fem personer som vårdas på sjukhus i Danmark är smittade av det sars-liknande viruset är liten. Det säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet, till TT.

– Vi har inte hunnit få någon information om de fem misstänkta fallen i Danmark ännu, men troligtvis ska isoleringen ses som en extra säkerhetsåtgärd. Det mesta talar för att detta virus inte smittar mellan människor, men eftersom viruset tillhör samma familj som sars vill man vara försiktig. Det finns många olika smittor som ger upphov till luftvägssymtom just nu.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista