Besvikna britter vill rösta om EU-medlemskapet

2:18 min

Den brittiske premiärministern David Cameron antydde åter igen i veckan att det kan komma att hållas en folkomröstning om landets EU-medlemskap, efter parlamentsvalet 2015. Men landets EU-minister säger att britterna vill fortsätta vara med i EU.

Storbritanniens EU-minister David Lidington, som besöker Sverige i morgon, säger att det finns en stor besvikelse i Storbritannien över hur EU-medlemskapet utvecklats. 

– När britterna ser att våra grannar i Irland ständigt får ta ställning i EU-folkomröstningar, frågar de sig varför de inte får samma chans, säger David Lidington.

Den konservative David Lidington har varit EU-minister sedan koalitionsregeringen, mellan de EU-vänliga Liberaldemokraterna och de konservativa, tillträdde år 2010.

Det konservativa partiet är djupt splittrat i EU-frågan och David Cameron är ständigt under hård press från partiets högljudda EU-skeptiker, men även från det lilla partiet UKIP, som på de konservativas bekostnad växer sig allt starkare i opinionsundersökningarna, med kravet om en folkomröstning om ett eventuellt EU-utträde.

Trots det tror inte David Lidington att det kommer att bli en utträdesomröstning utan tror att de flesta britter fortfarande vill vara med i EU.

– En ja eller nej omröstning till EU kommer inte fånga upp det faktum att vi fortfarande vill vara med, men vi vill inte styras av Bryssel, säger han.

I stället har regeringen lagstiftat så att om det blir ytterligare överföring av makt till Bryssel från London, kommer det att folkomröstas.

Det är alldeles för tidigt att utforma en folkomröstning just nu säger han, det händer för mycket inom unionen just nu, och man vet knappt hur EU kommer att se ut om ett par år.

Som länder utanför Eurozonen har Sverige och Storbritannien allt oftare hamnat på samma sida runt EU:s förhandlingsbord.

I frågor som utvidgning, budgetdisciplin och bankunionen har länderna en samsyn.

Lidington menar att det finns en ömsesidig förståelse för varandra även i frågor där man inte är ense, som gör att samarbetet mellan Sverige och Storbritannien löper smidigt i EU.

Patrik Holmström, London

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista