Vill satsa på skolan i stället för sänkt bolagsskatt. Foto: Katarina Höj/Sveriges Radio

Vänsterpartiet vill satsa miljarder på skolan

3:45 min

Vänsterpartiet vill ge en miljard till skolor med problem, nästa år, och en miljard till för att anställa fler lärare. Förslagen finns med i Vänsterpartiets budgetförslag som presenteras senare i veckan.

Och kommande år blir det ännu mer pengar till fler lärare, säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.

– Det ska gå till de skolor som har låg lärartäthet, för att de ska få upp den. Vi tror att det är avgörande för att kunna ge extra uppmuntran, extra tid till de som behöver det, att man är tillräckligt många vuxna i skolan som är utbildade pedagoger som kan göra det.

– Och lyckas vi med det här, så hoppas vi att betydligt fler elever ska kunna gå ut grundskolan och ha klarat kurserna som man ska klara. Och det andra är att skolan ska bli mer likvärdig i Sverige, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiets budgetförslag om skolan har flera delar. Det handlar om ett bidrag till skolor i särskilt svåra situationer, som behöver mer resurser. De ska få en miljard nästa år och bidraget ska finnas kvar kommande år.

Till skolor med låg lärartäthet ska avsättas ett bidrag på en miljard till fler lärare nästa år. Pengarna bedöms räcka till 2 000 lärare. 2014 ska bidraget fördubblas till två miljarder och 2015 öka till tre miljarder, och då ge sammanlagt 6 000 fler lärare, enligt budgetförslaget.

Kommunerna ska få ansöka om pengarna för skolors räkning hos Skolverket. Det ska inte ges till skolor med fler än 9,1 lärare per 100 elever.

Vänsterpartiet vill hindra friskolor att ta ut vinster ur företagen, men även friskolor med låg lärartäthet ska kunna få det här bidraget.

– Det är inte möjligt att utesluta friskolorna. Men man måste kontrollera att det här verkligen går till lärare, det ska inte vara möjligt att ta de här pengarna till vinst, säger Jonas Sjöstedt.

Pengarna till skolan vill Vänsterpartiet finansiera genom att inte sänka bolagsskatten, så som regeringen föreslagit.

– Det innebär att det är storbankerna som inte får sänkt skatt. Det är till exempel Wallenbergfamiljen som inte tjänar en massa pengar på det och det är faktiskt så att de betalar för att vi ska få en bra skola och vi tycker att det är rimligt. säger Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt.

Tomas Tobé, moderat ordförande i utbildningsutskottet, påminner om regeringens förslag till karriärtjänster för lärare.

– Att fokusera på de sämsta skolorna och att lyfta upp frågor om lärartäthet är viktigt, men vi har ju från alliansen framför allt fokuserat på hur vi ska ge de bästa lärarna en bra möjlighet till karriär och ordentliga lönelyft. Det tycker vi är viktigare.

Men om det är väldigt få lärare i en skola, är det inte bra för eleverna då, att få fler lärare?

– Jo, det kan ibland vara viktigt med fler lärare men det är också oerhört viktigt vilka vi har som lärare och jag tror att det är oerhört viktigt att få upp lönerna för de allra bästa lärarna. Det finns ju många som kan visa att man till och med, med bra lärare, kan hantera fler elever i klassrummen, säger Tomas Tobé.

Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund, tycker att förslaget är en bra signal.

– Jag tycker att signalen är viktig, det är bra med fler lärare. Men det är ännu viktigare att staten bidrar med pengar till lärarlöner, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista