Borg vill inte förtydliga reglerna om läxhjälp

2:00 min

Regeringen tänker inte förtydliga reglerna för vilka som får erbjuda gymnasieelever läxhjälp med rut-avdrag, trots att Skatteverket vill det, som Ekot berättade i morse.

– Det går inte riktigt att precisera specifikt några särskilda villkor för detta än vad vi har på andra områden. Sen får man naturligtvis gradvis se hur de här regelverken behöver ses över, säger finansminister Anders Borg (M).

Diskussionen om läxhjälp har tagit fart sedan regeringen i somras meddelade att man vill utöka möjligheten att göra avdrag för läxhjälp till gymnasister. I dag är det enbart tillåtet för grundskole-elever eftersom det då räknas som en form av barnpassning.

Lärarfacken är motståndare, och hävdar att det gynnar rika elever, och Skatteverket har också avrått från detta. Men utvidgar man möjligheten med subventionerad läxhjälp till gymnasiet vill Skatteverket ha tydligare skrivningar vem som ska ha rätt att utföra den.

– Är det ok att en lärare också driver en liten läxhjälpsfirma vid sidan av och utför den här hjälpen, undrar Mattias Carlsson, som är verksamhetsutvecklare för rut och rot på Skatteverket.

Eftersom tanken med rut-tjänsterna är att det ska vara sådana arbeten som hushållen kan utföra själva, så har Skatteverket hittills inte accepterat avdrag när det är utbildade lärare som står för läxhjälpen, eftersom det då är att betrakta som specialisttjänst.

Finansminister Anders Borg vill inte kommentera detta.

Karin Runblom

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista