(S): Höjt barnbidrag och sänkt pensionärsskatt

1:30 min

Socialdemokraterna föreslår höjt barnbidrag och sänkt skatt för pensionärer i sitt förslag till statsbudget, som presenteras just nu.

Socialdemokraterna vill vara mer återhållsamma med statens pengar än regeringen, och det kommer att vara en av de politiska poängerna när förslaget nu presenteras av skuggfinansministern Magdalena Andersson.

Det är ovanligt att oppositionen går under regeringens förslag till hur mycket Sverige har råd att spendera. Socialdemokraterna vill göra sak av att regeringen kan äventyra målet för överskott i de offentliga finanserna.

Ett par av förslagen som är nya för i dag är en höjning av barnbidraget med en hundralapp i månaden och ett förslag om att dubbla regeringens femtiolapp i skattesänkning för pensionärer.

När det gäller inkomstskatterna har Socialdemokraterna höjt gränsen för när de vill att jobbskatteavdraget ska börja trappas av. Nu sätter partiet gränsen för avtrappning vid en månadsinkomst på 60 000 kronor, i förra höstens förslag var det 50 000.

Andra Socialdemokratiska förslag är redan kända, som att arbetsgivarna ska betala en veckas sjuklön i stället för två för sina anställda, fler utbildningsplatser och så kallade kontrakt med unga för att de ska ta sin gymnasieexamen. Höjning av a-kasseersättningen till 910 kronor om dagen, sänkta avgifter för att vara med i försäkringen och höjd ersättning i sjukförsäkringen är andra förslag.

Jämfört med regeringen vill Socialdemokraterna slopa systemet att arbetsgivarna betalar lägre arbetsgivaravgifter för unga anställda och de vill slopa den lägre moms som restauranger betalar.

Socialdemokraterna vill, precis som regeringen, sänka bolagsskatten, men inte till 22 procent som regeringen, utan till 24 procent.

Inger Arenander

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista