Efter AD-domen - officerare kan sägas upp

2:15 min

Försvarsmaktens anställda måste vara beredda på att när som helst bli beordrade att tjänstgöra utomlands. De som vägrar får avskedas. Det står klart efter en ny dom som föll i dag i Arbetsdomstolen.

– Självklart respekterar jag domen, men jag är jättebesviken på den. Detta ger väl Försvarsmakten fria tyglar att behandla sin personal hur som helst. För mina gamla kollegor är det väl värre, säger före detta kaptenen Anders Eriksson, som blev uppsagd och som drivit frågan till domstol.

För detta kaptenen Anders Eriksson har varit anställd inom Försvaret sen 1997. Han har varit på utlandsuppdrag flera gånger under sin karriär. 2010 gjordes Försvarsmakten om till ett yrkesförsvar och alla anställda erbjöds då ett nytt avtal som innehöll tvång om att vara tillhands för utlandstjänstgöring.

Många vägrade skriva på och totalt 400 personer blev uppsagda, däribland Anders Eriksson och sex andra som också valt att driva frågan till domstol.

För de anställda som valde att skriva på det nya avtalet 2010 har det egentligen varit klart sedan dess att de inte kan vägra utlandstjänst, men det är i dag som det blev fastslaget i Arbetsdomstolen att Försvarsmakten hade rätt säga upp dem som inte ville skriva på avtalet.

Domen blir också vägledande för liknande fall som ligger för bedömning och den går heller inte överklaga.

– Jag är ju förstås besviken. Både för den allmänna principens skull men också för de medlemmar som nu direkt blir drabbade och tappar jobbet inom Försvarsmakten, säger Officersförbundets ordförande Lars Fresker.

Vad kommer ni att göra nu?

– Vi kommer naturligtvis att analysera domen och tar då hjälp av vår juridiska hjälp i detta. Vi kommer titta på om det finns någonting i den som vi anledning att reflektera djupare över, säger Lars Fresker.

Personaldirektören vid Försvarsmakten Per-Olof Stålesjö säger att de som valt att skriva på avtalet givetvis kan tacka nej till utlandstjänstgöring om det finns synnerliga skäl. Och han är nöjd med dagens dom.

– Vi har varit tydliga med det. Finns det personliga och sociala skäl som gör att du just vid ett givet tillfälle inte kan åka utomlands i tjänsten, men har ändå ambitionen att vilja göra det senare, så ska det gå. De som nu tackat nej är ju de som inte överhuvudtaget kan tänka sig att åka ut på utlandstjänst på nytt, säger Per-Olof Stålesjö.

Men det kan ju finnas de som vill åka utomlands men vill bestämma själva när, eller hur?

– Ja, det är möjligt att den kategorin kan finnas också. Men det har jag ingen uppfattning om faktiskt. Det viktiga är att vi som arbetsgivare står för en bra arbetsgivarpolitik när det gäller de personer som av personliga eller privata skäl inte kan men har viljan att göra det senare.

Vad tänker du om dagens dom?

– Det är klart att det känns skönt. I det korta perspektivet innebär det för de berörda officerarna att vi kommer fullfölja uppsägningarna av dem, säger Per-Olof Stålesjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista