Minst tre personer dödades av syrisk eld i staden Akcakale. Foto: Scanpix.

Ökad oro för krig mellan Turkiet och Syrien

2:16 min

I Turkiet ökar oron för ett krig med Syrien, efter att parlamentet i går fattat beslut om att den turkiska militären kan gå in i grannlandet om det är nödvändigt. Sveriges Radios korrespondent besöker en stad bara några mil från gränsen mot Syrien.

I onsdags dödades fem personer på turkisk mark av en syrisk granattack och Turkiet har svarat med beskjutning. Men landets premiärminister tonade i går ner risken för våldsam konfrontation.

– Vi vill aldrig starta ett krig, sa Tayyip Erdogan efter att parlamentet fattat beslut om att turkiska trupper kan gå in i Syrien. Mer än 100 parlamentariker röstade mot förslaget, i Istanbul och Ankara har demonstranter marscherat med budskapet "nej till krig", i huvudstaden möttes de av tårgas.

På ett kafé i staden Sanliurfa, bara några mil från den turkiska gränsen mot Syrien, spelar en trubadur en sång om fred. Och engelskläraren Sevda Kara blev orolig efter att en syrisk granatattack dödat fem personer mindre än en timmes resa bort:

– Jag känner mig spänd, det är som om vi redan är i ett krig, fortsätter Sevda, som funderar på att flytta från gränsregionen. Hon vill inte att den turkiska militären passerar gränsen, effekterna skulle bli för stora och hon hoppas att inga fler ska behöva dö.

Men polisen Emin Er, tycker att Turkiet måste kunna försvara sitt territorium och han tror att Syrien vill dra in Turkiet i kriget:

– Det är inte bara ett misstag det som hände, men vi bör reagera logiskt och lugnt.

Innan konflikten började kallade de syriska och turkiska ledarna varandra för bröder, nu finns fingrarna på avtryckaren på båda sidor. Syriens attack och Turkiets vedergällning har lett till dödsfall i bägge länderna. I Akcakale har skolor och affärer hållits stängda.

Sabri Ertekin, som är ordförande för handelskammaren i regionen, säger att gränstrakterna förlorat mångmiljonbelopp på de försämrade relationerna mellan länderna, men att det viktigaste nu är att Nato tar sitt ansvar innan kriget sprids till fler länder.

– Om Nato inte stoppar den här situationen och fortsätter att reagera med tystnad, så riskerar konflikten att utvidgas.

FN fördömer Syriens attack

#text=5297191#FN:s säkerhetsråd fördömer i starka ordalag Syriens attack mot en turkisk gränsstad i onsdags där fem civila dödades.

Katja Magnusson, Sanliurfa

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista