Valaffisch med president Hugo Chávez hänger tillsammans med dockor utanför en docksamlares bostad i Venezuelas huvudstad Caracas. Foto: Ramon Espinosa/Scanpix.

Osäkerhet inför dagens presidentval i Venezuela

1:52 min

I de sociala medierna i Venezuela surrar det av rykten inför presidentvalet i dag. Det är allt från anklagelser om valfusk till hot om våld. Men även om många Caracasbor känner oro, tar de flesta ryktena med en stor nypa salt.

Álvaro Concha drar med näsduken över sitta kala huvud. Solen lyser het här på torget i Catia, ett av Caracas stora proletära kvarter.

– Rykten ska man inte bry sig om. Det finns ingen som helst anledning att tro att det skulle hända någonting som påverkar valet eller för den delen som det finns anledning att känna rädsla för, säger Álvaro Concha

– Det här, säger han, är ett land som har mognat. Vi har ett bra valsystem och vi kommer att erkänna segraren, oavsett vem det är.

Men pensionären Sebastián Cruz som sitter bredvid är ändå lite orolig.

– Vi är väl alla lite rädda, låt oss bara hoppas att det inte blir något dödande eller någon blodsutgjutelse, säger Sebastián Cruz.

Den rädsla som Sebastián Cruz ger uttryck för och som jag möter hos andra i Catia, har inte att göra med att de tror att något av de politiska blocken skulle reagera med våld, utan med att kriminella grupper skulle passa på.

– Osäkerheten känner man av överallt, säger Mirta Barra.

Hon har har ett litet stånd där hon säljer begagnade kläder på marknaden i Catia.

– De kriminella kommer man inte undan någonstans, inte ens i sitt eget hem, enligt Mirta Barra.

Mirta Barra är en hängiven anhängare till Hugo Chávez, men när det gäller kampen mot brottsligheten, har han inte gjort vad han borde.

– Förlorar han i dag är det det som är skälet, säger hon.

Lars Palmgren, Caracas

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista