EU-motsträvig Cameron hotar med budget-veto

1:40 min

Storbritanniens premiärminister kan återigen kasta grus i EU-maskineriet. David Cameron hotar att lägga sitt veto mot EU:s budget för de kommande åren, om den blir för stor. Han vill dessutom se över den fria rörligheten inom EU.

– Europas folk vet att jag är högst kapabel till att säga nej och får vi inte en tillräckligt bra uppgörelse kommer jag att göra det igen, sa David Cameron i en intervju med BBC i morse.

I december vägrade David Cameron att godkänna EU:s krisuppgörelse, till stort förtret för övriga regeringschefer i EU, men till applåder från den inflytelserika EU-kritiska falangen inom hans eget konservativa parti.

Men det är inte bara det konservativa partiet, som inleder sin årliga partikonferens i dag, som är splittrat i EU-frågan.

Partiet regerar tillsammans med de EU-vänliga liberaldemokraterna som snarare vill se starkare band mellan EU och Storbritannien.

Men i intervjun i dag sa David Cameron att man ur ett brittiskt perspektiv till och med bör ifrågasätta en av grundpelarna inom EU: den fria rörligheten.

– EU förändras snabbt nu och det är ett gyllene tillfälle att ta tillbaka makt från Bryssel till London, sa David Cameron.

– När vi står inför en förändring i vårt förhållande till EU kommer vi att rösta om det.

Patrik Holmström, London

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista