60-årig Putin firas – och uppmanas gå i pension

2:08 min

I dag fyller Rysslands president Vladimir Putin 60 år och runt om i landet uppmärksammas jubilaren på olika sätt. I en ny tv-dokumentär i dag säger presidenten att det var rätt att gripa och döma Pussy Riots tre medlemmar. I Moskva greps flera personer, som demonstrerade för att Putin ska gå i pension som andra män i samma ålder gör.

– Vladimir Putin är en förebild för unga människor. Vi vill visa att om du precis som Putin idrottar och lever ett sunt liv så kan du nå vart du vill, säger Dmitrij Mironov från den Kremltrogna ungdomsorganisationen Mestnyje, som arrangerar idrottsfestivalen "Följ Putin" med bland annat tävlingar i presidentens älsklingssport judo.

Över hela landet uppmärksammas i dag Vladimir Putins födelsedag.

I Nordossetien, på en över 4 000 meter hög bergstopp har en grupp alpinister fäst ett stort porträtt av presidenten, tv sänder välvilliga reportage och i Moskva var det vernissage för utställningen "Presidenten - en godhjärtad människa".

Konstnären Aleksej Sergienkos målningar i popkonststil föreställer bland annat Vladimir Putin barbröstad på hästryggen samt Vladimir Putin under den uppmärksammade flygningen med de utrotningshotade snötranorna i Sibirien.

– Jag hoppas att han kommer fortsätta glädja oss på samma sätt med sitt utseende och sina handlingar även framöver, säger Aleksej Sergienko.

Oppositionsaktivister uppmärksammade Putins födelsedag genom att uppmana presidenten att gå i pension. Men när de försökte dela ut lämpliga presenter till en nybliven pensionär intill presidentadministrationen i Moskva ingrep kravallutrustad polis.

Fyra personer greps, bland dem en journalist från nyhetsbyrån Ria Novosti.

Vladimir Putin själv firar enligt sin pressekreterare födelsedagen med familj och vänner i hemstaden Sankt Petersburg.

Men i en förinspelad dokumentär i tv-kanalen NTV uttalar sig Putin om alla möjliga aktuella frågor. Bland annat den uppmärksammade domen mot det feministiska punkbandet Pussy Riot för deras aktion i Frälsarkatedralen i Moskva tidigare i år.

– Det var rätt att de greps, de fick vad de ville, säger Putin.

Johanna Melén, Moskva

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista