Miljöminister Lena Ek. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Lena Ek: "Under all kritik"

1:49 min

Aktivister från Greenpeace tog sig i morse in innanför de yttre avspärrningarna vid kärnkraftverken Forsmark och Ringhals. Polisen har gripit ett 60-tal personer, misstänkta för olaga intrång.

Nu kräver miljöminister Lena Ek (C) att Vattenfall och Eon, som sköter driften av kärnkraftverken, löser säkerhetsproblemen.

– Jag anser att det är under all kritik att man så lätt kan klättra över staketet och ta sig innanför skalskydd. Ska jag vara riktigt ärlig så är jag oerhört irriterad över att de här säkerhetsfrågorna inte har blivit lösta, säger hon.

Vad ska du göra nu?

– Jag har ett inplanerat möte med Strålsäkerhetsmyndigheten i morgon och har kallat Vattenfall och Eon till detta möte också. Detta måste lösas, säger miljöminister Lena Ek.

Och det var bland annat en reaktion från miljöministern som Annika Jacobsson, chef för Greenpeace i Sverige, ville uppnå med morgonens aktion.

– Det här var ju ett fredligt stresstest men vi hoppas naturligtvis att Lena Ek, ansvarig minister för säkerheten på kärnkraftverken ska reagera och ta de här reaktorerna ur drift eftersom säkerhetsläget är så allvarligt, säger hon.

På Forsmark tog sig ett 50-tal personer in med hjälp av stegar. Ytterligare ett 20-tal tog sig in på Ringhals, men det är fortfarande oklart hur de gjorde.

För två år sedan ledde en liknande aktion till hårdare bevakning av kärnkraftverken.

– Det är anmärkningsvärt att dåvarande miljöminister Andreas Carlgren vidtog åtgärder för att höja säkerhetsberedskapen men fortfarande två år senare är det alltså möjligt för oss att ta oss in igen, att klättra över staketen med stegar, säger . Annika Jacobsson, chef för Greenpeace Sverige.

Claes-Inge Andersson, informationsansvarig på Forsmark, säger att aktivisterna aldrig hotade säkerheten. De tog sig bara över ett staket, säger han.

– Staketet har ju inte den typen av skyddande funktion som ska förhindra dem att komma åt vitala säkerhetssystem. Det sitter på andra områden, säger han.

Men miljöminister Lena Ek ser det som hände som mycket allvarligare än så. Och hon kräver nu alltså en förklaring från Vattenfall och Eon, som driver de båda kärnkraftverken.

Ivan Garcia

Ekot i samarbete med P4 Uppland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista