Många industriarbetare riskerar förlora jobbet

1:54 min

Varselsiffror från facket IF Metall tyder på att industrin är inne i tuffa tider. Inte sedan hösten 2009 har så många industriarbetare riskerat att bli av med sina jobb som nu.

– De signaler vi får är att det har blivit mer bekymmer ute i företagen den sista månaden, säger Anders Ferbe, förbundsordförande i IF Metall.

– Man varslar fler och gör sig av med visstidsanställda och inhyrd arbetskraft i större utsträckning än vad som var fallet efter sommaren.

Läget har fått IF Metall att gå ut med en snabbenkät. De svar som har hunnit komma in från omkring hälften av lokalavdelningarna visar att 1 826 anställda har varslats om uppsägning sedan den 1 september.

Trots att bara hälften har svarat är antalet som riskerar att bli av med jobbet redan större än totalsiffran för samma period 2009, senast varslen den här tiden på året låg högt.

De varslade som ingår i undersökningen arbetar framför allt på mindre företag, runt om i hela landet, inom verkstadsindustri, textilföretag och på bilverkstäder bland annat.

De största varslen kom på glasbruken i Orrefors och Åfors och på bemanningsföretag i Mälardalen och Skaraborg som har avtal med IF Metall. Den stora neddragningen på Volvo bussar i Säffle är inte medräknad.

– Medlemmarna ser att det är dålig orderingång och ryckigt i produktionen. Ena veckan har man knappt någonting att göra, nästa måste man jobba övertid och det rycker och sliter i de anställda som känner en väldig osäkerhet. Dessutom har nästan alla prognosmakare en svart bild framför sig och det känner människor av, säger Anders Ferbe.

Arbetsförmedlingens analyschef Clas Olsson säger att fler varsel inte behöver ha med försämrad konjunktur att göra. I stället kan det vara långsiktiga, strukturella nedläggningsbeslut som råkar sammanfalla.

– Då ser det ut som att vi är på väg in i en brant utförsbacke men i själva verket kanske det bara var slumpen. Ingen har ju förutspått en brant nedgång under hösten utan det är en inbromsning, säger han.

Anders Jelmin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista