Industriföretag vill damma av krisavtal

1:39 min

Samtidigt som varslen blir fler gör försämrad orderingång i industrin att vissa företag vill införa varianter på krisavtalen från 2009 då fack och arbetsgivare kom överens om sänkt lön och sänkt arbetstid, för att behovet av att säga upp anställda skulle minska.

– Det handlar helt enkelt om att ta sig igenom en väldigt besvärlig ekonomisk situation och att undvika att behöva göra uppsägningar.

– Många företag är ju bemannade så att om man skulle göra uppsägningar har man inte kapacitet att ta ordrar när det vänder, säger Anders Weihe, förhandlingschef hos arbetsgivarna i Teknikföretagen.

Ovanligt många av IF Metalls medlemmar som arbetar i industrin riskerar att förlora jobbet just nu. Drygt 1 800 anställda har enligt en enkät varslats om uppsägning sedan den 1 september, men antalet kan stiga för facket har inte fått in alla svar ännu.

När läget var som värst inom industrin vintern 2008-2009 med uppåt 10 000 varslade i månaden införde fack och arbetsgivare krisavtal. I stället för att göra sig av med anställda öppnade parterna för minskad arbetstid och därmed också lägre lön. Och det är den typen av lösningar som vissa industriföretag nu vill damma av igen. Bland annat är det underleverantörer till fordonsindustrin som har efterfrågat det.

Men facket IF Metall säger nej och hänvisar till den utredning om korttidsarbete som väntas komma med ett förslag före jul.

– Jag tror inte alls att det är aktuellt med några krisavtal. I stället får vi se nu hur statsmakterna kan gå in och hjälpa till och finansiera anställdas utbildningar vid tillfälliga nedgångar, säger förbundsordförande Anders Ferbe.

Anders Weihe på Teknikföretagen säger att det inte finns tid att vänta på nya regler om korttidsarbete som kan vara på plats först 2013 eller 2014.

– Det arbetet är ju ingenting som kan lösa den situation som finns ute i företagen i dag, säger han.

Anders Jelmin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista