Pakistanska kvinnor har samlats till stöd för den skjutna 14-åringen Malala Yousufzai. Foto: Muhammed Muheisen/Scanpix.

Skjuten 14-åring i Pakistan akut opererad

Den 14-åriga pakistanska flicka, som sköts i huvudet som hämnd för sin kamp för barns rättigheter, befinner sig i kritiskt tillstånd efter en akut operation.

Malala Yousafzai och två vänner attackerades i tisdags tillsammans på väg hem från skolan i Mingora i Swatdalen i nordvästra Pakistan.

Hon träffades i huvudet och nacken och opererades akut i Peshawar, där läkarna lyckades plocka ut minst en av kulorna. Talibanerna har tagit på sig attacken och sade att flickan var "västvänlig" och hade satt sig upp mot dem.

Yousafzai blev internationellt känd då hon som 11-åring 2009 började blogga för urduspråkiga BBC om livet under talibanskt styre. Hon nominerades 2011 till det internationella barnfredspriset av organisationen Kids Rights Foundation.

Bilderna på hennes blodiga kropp har chockat Pakistan, där hon setts som en nationalhjälte. Skolor i Swatdalen stängde i protest och chefen för Pakistans inflytelserika militär besökte flickan på sjukhus. Landets toppolitiker och internationella organisationer har fördömt attacken.

Talibanerna kontrollerade Swatdalen från slutet av 2007 tills de drevs ut av pakistansk militär 2009. Under sin tid vid makten stängde de flickskolor och införde sharialag.

Attacken kom bara två dagar innan den internationella flickdagen, som nyligen införts av FN.

TT

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai blev internationellt känd 2009 när hon skrev dagbok för BBC Urdu om talibanernas övergrepp i hennes hemregion Swat-dalen.

Hennes kamp för rätten till utbildning belyste situationen för tiotusentals flickor i nordöstra Pakistan som nekades skolgång av militanta islamister, som brände flickskolor och införde sharialagar under sitt styre 2007-2009.

Yousafzai belönades i fjol med Pakistans första nationella fredspris och nominerades samma år till det internationella barnfredspriset av gruppen Kids Rights Foundation. (TT-AFP-Reuters)

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista