Kraftig ökning av antalet varsel senaste året

Antalet varsel har ökat kraftigt det senaste året. Till och med september månad i år har 45 647 personer varslats. Motsvarande siffra förra året var 29 485 personer.

Ett antal varsel och nerläggningar i oktober finns ännu inte i statistiken. Till exempel har ståljätten SSAB i dag varslat 450 personer på anläggningarna i Borlänge, Oxelösund och Luleå. Volvo bussar berättade i början av månaden om sina planer på att flytta busstillverkningen till Polen.

Närmare 400 jobb försvinner i Säffle. I Hallstavik i norra Uppland riskerar 230 personer jobben när Holmen stänger brukets äldsta pappersfabrik.

– Högre arbetslöshet ligger i korten med tanke på att vi redan ser en kraftig nergång i industrins produktion, men inte motsvarande nergång i antalet anställda. Och eftersom ordervolymerna sjunker kraftigt kommer man dra ner ännu mer, säger Industriföretagens chefekonom Anders Rune till TT.

– Ännu ser vi inte konturerna av konjunkturbotten, fortsätter han.

Varselsiffrorna bekymrar arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M). Hon påpekar att regeringen i budgetpropositionen tillför resurser till bland annat Arbetsförmedlingen. Budgeten innehåller ett ungdomspaket på 8,1 miljarder kronor och 2 miljarder för att bekämpa långtidsarbetslösheten.

– Vi har ju sagt att vi står inför en bekymmersam och orolig tid och tagit höjd för det. En del har ju till och med kritiserat oss för att vara för expansiva, säger Engström.

Hon säger dock att det är oroväckande att många av de som varslats, som pappers- och glasarbetare, kan ha svårt att hitta nya jobb i en svag konjunktur.

TT: Tycker du att vi är på väg mot den "massarbetslöshet" som oppositionen talar om?

– Nej där är vi inte ännu. Vi har bekymmer i Sverige, samtidigt kan vi se att vi har den lägsta långtidsarbetslösheten i Europa, så det är något som är positivt, säger Hillevi Engström.

Ekot/TT

Flera varsel de senaste veckorna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista