Vem tar hem Nobels fredspris?

2:02 min

Det är upplagt för överraskningar när norska nobelkommittén klockan elva offentliggör vem som får Nobels fredspris.

Ryska människorättskämpar, ickevåldsförespråkare och massmedier hör till de heta kandidaterna, föreslår Kristian Berg Harpviken, chef för Institutet för fredsforskning i Oslo, som genom åren prickat rätt oftare än de flesta andra.

– Jag tror att Nobelkommittén vill ha blicken riktad mot arabiska våren och ett annat tema är Ryssland.

Även om den arabiska våren uppmärksammades redan i fjol då jemenitiska demokratiföreträdaen Tavakol Karman delade priset med liberianskorna Ellen Johnson Sirleaf och Leymah Gbowee, så står de genomgripande förändringarna i Mellanöstern i centrum även i år – tillsammans med det polariserade politiska läget i Ryssland, anser Kristian Berg Harpviken.

Han toppar sin lista över kandidater med Gene Sharp, 84-årig amerikansk ickevåldsförespråkare som formulerat nära 200 konkreta metoder för att med ickevåldsstrategier försvaga och fälla regimer.

Strategierna har bland annat inspirerat i Egypten, men har även varit viktiga för aktivister i östra Europa och i Kina.

På andra plats tippar han den ryska människorättsorganisationen Memorial, följd av den fristående radiostationen Echo Moskva.

Det spekuleras också i att samarbeten över religionsgränser kan prisas, till exempel mellan muslimska och kristna företrädare i det konfliktdrabbade norra Nigeria, men Kristian Berg Harpviken tycker att det svårt att spekuler.

Den norska Nobelkommittén har överraskt förut, som 2009 då Barack Obama, som relativt nytillträdd och oprövad president, tilldelades priset.

Per Enander

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista