Forskarna: Jätteögat kommer från en svärdfisk

Det blå jätteöga som flöt i land i Florida har fått många att lägga pannorna i djupa veck. Men efter att de internationella experterna hade talat med varandra fick frågan snabbt ett svar.

– Det måste vara en svärdfisk, säger zoologiprofessorn Dan-Eric Nilsson vid Lunds universitet, som bland annat har forskat på havsdjurs ögon.

Den slutsatsen delar den internationella expertisen på området, enligt honom. Under veckan har forskarna diskuterat frågan via mejl, bland annat med en forskare som arbetat specifikt med svärdfiskögon.

Att det handlade om svärdfisk var något som de kunde komma fram till genom uteslutningsmetoden. Så stora ögon kan bara komma från tre typer av havsdjur: valar, jättebläckfiskar eller en svärdfisk.

– Bläckfiskögon ser inte ut sådär, de kollapsar och ser ut som en sladdrig påse. Och valögon ser inte heller ut sådär, de har inte den blåa irisen, säger Nilsson.

– Det finns några släktingar till svärdfisken som har liknande ögon, men de blir inte så stora.

Ögat har inte "poppat ut" av sig själv, enligt honom. Svärdfiskar fångas ofta och sannolikt är det en fiskare som av någon anledning har skurit ut ögat.

Sebastian Orre/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista