1 av 2
Annika Billström. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
2 av 2

Regelverk ändras för att hejda giriga politiker

2:32 min

En av utmaningarna när kommunerna vill skärpa reglerna för politikerpension är företeelsen att politiker startar egna bolag och lägger intäkterna där.

Karl Petersen är socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå kommun som för några veckor sedan ändrade i regelverket för att försöka sätta stopp för sånt här.

– På lång sikt måste vi ha system som människorna och väljarna känner att de har förtroende för, annars blir det väldigt svårtatt upprätthålla systemet, säger han.

Sveriges Radios granskning för ett år sedan visade på flera exempel på ex-politiker som skaffar sig ny sysselsättning, men lägger intäkterna i egna bolag, och därmed kan fortsätta få full politikerpension så länge de bara tar ut en begränsad summa som lön och istället ger aktieutdelning till sig själv.

En av dem var Stockholms tidigare socialdemokratiska finansborgarråd Annika Billström som då motiverade det hela så här:

– Det finns den möjligheten, jag följer regelverket och det har ju naturligtvis med min privatekonomiska situation att göra.

SR:s fortsatta granskning visar att Billström fortsätter lyfta maxbeloppet, som för henne är 55000 kronor i månaden.

I Luleå fanns liknande exempel men kommunen har nu infört ett tillägg i regelverket som säger att ersättningar till företag ska jämställas med förvärvsinkomst.

Även i Nora är politikerna på väg att införa nya regler för att förhindra sådant här.

– Det är ju inte moraliskt rätt att göra så, säger socialdemokraten Lena Vinnerås.

Noras modell ska göra det möjligt för kommunen att i efterhand översätta värdet på tjänsten som politikerns företag utfört till vad det skulle motsvara om det var förvärvsinkomst.

Avtalsexperten Tomas Månsson på KPA Pension säger att om Nora antar det nya reglementet ska det gå att tillämpa även på de politiker som är verksamma idag om man informerar dem innan dem i samband med att de avgår.

Bolagsfrågan är en av de saker som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)utreder i sin översyn av politikerpensionerna. Förhandlingsdelegationens ordförande Ingela Gardner Sundström säger att frågan är komplex.

– Det sticker i ögonen väldigt mycket, men det innehåller ett antal juridiska komplikationer.Det är just att skapa regelsystem som är lätta att kringå känns inte etiskt försvarbart, det måste man i alla fall tänka sig nog för innan man gör, säger hon.

En lösning som ingen politiker ännu lanserat vore såklart att helt slopa möjligheterna för politikerna att driva företag om de vill ha pension. Sådana är förutsättningarna för andra arbetslösa om de ska få rätt till a-kassa.

Tobias Sandblad

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista