Lättare för vissa kubaner att lämna landet

1:12 min

Kuba planerar att lätta på utresetillstånden. Det ska också bli möjligt för kubaner att stanna längre tid utomlands. Men det finns begränsningar.

Men förändringarna tycks inte gälla alla. Det säger Mileydi Fougstedt, exilkuban och journalist.

– Det finns en viss flexibilitet i det här, men det är ändå så att myndigheterna kommer att kontrollera vilka som får resa och vilka som inte får resa ut, säger hon.

Det är kubanska kommunistpartiets tidning Granma som i dag meddelar att kubaner från i januari inte längre kommer att behöva ansöka om utresevisa för att få lämna landet.

Därmed skulle en avskydd byråkratisk procedur som utgjort ett stort hinder för många kubaners röreslefrihet vara på väg att avskaffas.

Men det finns också begränsningar enligt tillkännagivandet. Doktorer, forskare, militärer och andra som den kubanska staten uppfattar vara av betydande värde kan av just den anledningen hindras utresa.

Det kan även gälla regimkritiker, säger Mileydi Fougstedt.

– De öppnar för att vissa grupper ska få resa utomlands. Men det finns även annan verklighet: hur många av gemene man på Kuba har faktiskt råd att resa iväg? Egentligen är det här bara en droppe i havet. Myndigheterna vet att det inte kommer få några större konsekvenser, säger Mileydi Fougstedt.

Per Enander

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista