Sten Tolgfors vid presskonferensen med anledningen av att han lämnar uppdraget som försvarsminister. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

FOI drar sig ur samarbete med Saudiarabien

2:17 min

Totalförsvarets forskningsinstitut kommer inte att hjälpa Saudiarabien bygga en vapenfabrik, rapporterar tidningen Ny Teknik i dag.

I våras berättade Ekot att myndigheten FOI hjälpte en världens grymmaste diktaturer med planeringen av en avancerad vapenfabrik i landet. FOI hade lämnat över information om hur fabriken skulle byggas och samarbetet pågick fortfarande.

Men efter Ekots avslöjande har de svenska myndigheterna legat lågt  i kontakterna med Saudiarabien. Bland annat har försvarsdepartementet förhalat flera planerade möten om vapensamarbetet, skriver Ny Teknik. Tidningen har bland annat tagit del av mejl till en tjänsteman på Försvarets Materielverk som är samordnare i delegationen gentemot Saudiarabien.

I mejlen framgår bland annat att saudierna inte får någon som helst respons från den svenska sidan,  att de vänt sig till ambassaden som rapporterat hem det till regeringskansliet och att Sveriges agerande ska enligt mejlen lett till att frågetecken väckts kring den framtida relationen mellan länderna.

Svenska regeringen har tidigare fattat flera beslut om FOI:s roll i det planerade bygget av vapenfabriken, men något nytt beslut att stoppa samarbetet finns inte. Försvarsdepartementet hänvisar till ett uttalande som dåvarande försvarsministern Sten Tolgfors gjorde i riksdagen, två dagar innan han avgick:

– Regeringspartierna är överens om att det inte skall byggas någon svensk vapenfabrik i Saudiarabien och avser att vidta åtgärder om något sådant skulle stå inför att utföras av svenska myndigheter.

Reidar Ljöstad är departementsråd på försvarsdepartementet och den som leder den så kallade MOU-kommittén mot Saudiarabien:

– Sten Tolgfors gav ju fullständigt uttryck för det i riksdagen - det kommer inte att bli någon fabrik - och det är den inriktning vi fortfarande går på.

Har ni sagt åt FOI att de inte får föra vidare den här diskussionen, med andra ord?

– Det finns inte några sådana direktiv, varken åt det ena eller andra hållet.

Hur ska de veta hur de ska göra då?

– Jag tror de är mycket väl medvetna om vad de ska göra. Det blir  inga sådana frågor över huvud taget.

Har saudierna fått reda på att ni inte vill hjälpa dem med det här längre?

– Den diskussionen har jag inte alls varit delaktig i. Jag tror de har läst tidningarna precis som du har gjort.

Ekot har utan resultat sökt försvarsminister Karin Enström och statssekreteraren på försvarsdepartementet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista