1 av 2
Armin Karboli är verksamhetsansvarig coach vid Communicare i Linköping. Foto: Marcus Eriksson/Sveriges Radio.
2 av 2
Mia Nilsson arbetssökande i Linköping gick ut på stan iklädd den här skylten i jakt på jobb. Foto: Marcus Eriksson/Sveriges Radio.

Unga utanför systemet ett växande problem

2:48 min

Unga arbetslösa som inte heller studerar eller har praktik är ett växande problem i landet. Över 120 000 unga mellan 16 och 25 beräknas tillhöra den här gruppen i Sverige. En grupp som kommuner och myndigheter får allt svårare att hjälpa.

– Det finns inga jobb för ungdomar. Jag pluggar inte, ingen soc, och inget jobb. Så kan det inte vara hela livet, säger Alen i Linköping.

Vill du ha jobb?

– Ja verkligen, säger han.

Han kallar sig Alen, är 20 år och vill arbeta framför att studera. Men han får inga jobb berättar han förutom möjligen ett par svartjobb. Han och flera av hans kompisar undviker olika försörjningsstöd från samhället då man då blir kontaktad av myndigheterna hela tiden, säger han. Det är familjen som stöttar.

– Mina föräldrar hjälper mig, kanske hittar en släkting eller något som behöver hjälp med något, så jag kan få lite extra av honom.

Alen bor i stadsdelen Skäggetorp, där ungdomsarbetslösheten är högst i Linköping. Över 33 procent av alla mellan 20 och 25 här varken arbetar eller studerar. Enligt de senaste siffrorna från Temagruppen Unga i arbetslivet, som bland annat Ungdomsstyrelsen står bakom, var det 2010 över 120 000 unga i Sverige mellan 16 och 25 som var utan sysselsättning hela det året.

Samtidigt finns det tecken på större mörkertal. Sådana som Alen, som inte finns i kommunens papper över arbetslösa, är svårare att ringa in, och nu börjar man inse att en stor grupp unga faller helt under radarn, säger Fredrik Gustafsson, sakkunnig för arbetsmarknadsfrågor vid Linköpings kommun.

– Vi har kanske först det senaste året blivit medveten om att den grupp som står utanför alla system, man är inte försörjd genom jobb eller studiemedel eller liknande och man är inte heller försörjd genom något kompletterande system, att den gruppen är så pass stor, och särskilt då bland unga, säger Fredrik Gustafsson.

Har ni i kommunen koll på hur många det handlar om?

– Nej, för egentligen kan vi inte ha koll på det. För om det är så att man inte jobbar, man inte studerar, man är myndig men söker ingen typ av försörjning från kommun, arbetsförmedling eller annan aktör, då är det väldigt svårt att veta.

Enligt lagen måste kommunerna ta reda på vad de mellan 16 och 19 gör som inte går i gymnasiet eller jobbar för att kunna erbjuda eventuella insatser. Men det gäller inte den betydligt större gruppen mellan 20 och 25 som varken jobbar eller studerar.

Som 21-åringen, vi kan kalla Micke, som varken har anställning eller utbildar sig. Han lever på sina föräldrar och arbetar i bland svart som budbilschaufför.

– Jag har inget jobb, jag kan inte klara mig själv, jag kan inte stå på egna ben, jag kan inte stå rakryggad i samhället ens. Jag är bara någon som driver omkring och lever på andra, jag känner mig som en igel liksom, säger Micke.

Och Sabina Gustafsson, som är verksamhetsansvarig jobbcoach i Linköping tycker sig även se en slags rädsla hos många unga som varit hemma för länge, att själva ta kontakt med kommunen och myndigheterna.

– Många är väldigt rädda och vågar inte tro på sig själva, vågar inte ta klivet utanför dörren hemma. Mycket är också att unga börjar spela mera. Tv-spel och datorspel och går in i den världen. Där har vi mycket att jobba med. Det tar upp alldeles för mycket tid och det blir nästan deras verklighet, att de hittar vänner via datorspel i stället för att ge sig ut i den verkliga världen, säger Sabina Gustafsson, verksamhetsansvarig jobbcoach på Communicare i Linköping.

– Och sedan märker man, en teori jag själv har, att mobiltelefoner och internet har gjort att folk inte vågar lyfta luren eller gå och besöka folk. Det är så lätt att bara sms:a eller skicka iväg ett mejl, men att ta den här personliga kontakten är ett stort hinder i dag hos unga, säger Sabina Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista