Sjukfrånvaron drar iväg när barnen börjar förskolan. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Mammors sjukskrivningsmönster ska kartläggas

1:17 min

Mammor är oftare sjukskrivna än pappor. Nu har Försäkringskassan fått i uppdrag att utreda varför det ser ut så här, skriver Dagens Nyheter. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson säger att en stressad vardag kan vara en av anledningarna.

– Det finns ingen naturlag som säger att män och kvinnor ska ha samma sjukskrivningsmönster. Det kan finnas många goda skäl till att det varierar. Men att kvinnor, mitt i livet, är dubbelt så mycket sjukskrivna som män gör att vi misstänker vi att det ändå finns andra bekymmer som syns här i statistiken. Att det är livspusslet, inte minst för småbarnsfamiljer, som blir väldigt besvärligt, och att detta i praktiken syns i sjukskrivningarna, säger Ulf Kristersson (M).

I dag är kvinnor i åldern 30 till 39 år mer än dubbelt så mycket sjukskrivna som männen i samma ålder.

Det är när barnen börjar förskolan som sjukfrånvaron drar iväg.

Försäkringskassan ska få i uppdrag av regeringen att ta reda på varför. Samtidigt ska de också kartlägga föräldrars inkomst och hur de bor.

Även barnens sjukdomar ska ingå för att se som den förälder som vabbar är sjuk.

En högre sjukfrånvaro får konsekvenser, säger Ulf Kristersson.

– Klart att det är ett bekymmer om väldigt många kvinnor i praktiken tvingas vara mer sjukskrivna än män, om det inte skulle behöva vara så. Ett annat bekymmer är att det påverkar inkomsterna på lång sikt. Det påverkar hur attraktiva kvinnor kan vara på arbetsmarknaden. Det påverkar ytterst också hur stora pensionerna blir för dem som är sjukskrivna mycket. Det är klart att det här har betydelse.

Misstänker ni att föräldrar kanske fuskar?

– Nej, det tror jag inte alls att det här i grund och botten handlar om. Jag tror att det handlar om en pressad livssituation, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista