Att AFA-pengarna ska gå till en engångsutbetalning på decemberlönen är populistiskt, enligt Henrik Sundström (M), kommunalråd i Uddevalla. Foto: Sveriges Radio och Scanpix

Vill använda AFA-pengarna till julbonus

2:01 min

Det riktas kritik mot hur en del av landets kommuner tänker kring återbetalningen av de så kallade AFA-pengarna, försäkringspengar som kommuner, landsting och vissa företag får tillbaka i mitten av november.

Pengarna kommer från en tidigare inbetalad sjukförsäkring som inte har nyttjats som tänkt och totalt handlar det om 17,5 miljarder kronor. Flera kommuner kommer att använda pengarna till att täcka ett underskott i verksamheten, men i det borgerligt styrda Uddevalla vill däremot Socialdemokraterna att de anställda i kommunen ska få en del av pengarna utbetalade som en julbonus.

– Gör en engångsutbetalning i december, lagom till julhelgen. Det är vårt förslag, säger oppositionsrådet Ingemar Samuelsson (S).

Försäkringen ägs av arbetsmarknadens parter och den är tänkt att ge en ekonomisk trygghet vid långtidssjukskrivning. Men i samband med regeringens ändrade sjukregler 2008 har färre beviljats sjukersättning och därför har inte heller försäkringspengar från AFA betalats ut. Kommunerna kommer nu helt oväntat få tillbaka 8,5 miljarder kronor som de själva får bestämma hur de ska användas.

En undersökning som Sveriges Radio har gjort bland landets kommuner visar att över 70 procent kommer att lägga pengarna på att förbättra resultatet i budgeten för 2012.

Men Socialdemokraterna i Uddevalla tycker liksom sina partikollegor i Lerum och Kungälv att återbetalningen av premien från AFA:s sjukförsäkring till viss del tillhör de anställda.

– AFA-pengarna är en del som de anställda har avstått i sina löneförhandlingar och då tycker vi att en del av pengarna av moraliska skäl borde gå tillbaka, säger Dennis Jeryd (S), oppositionsråd i Lerum.

I Lerum vill oppositionen liksom i Uddevalla att AFA-pengarna ska gå till en engångsutbetalning på decemberlönen. Men det här resonemanget håller inte enligt kommunalrådet Henrik Sundström i Uddevalla.

– Det är en aning populistiskt, det går inte att resonera så. Arbetstagare och arbetsgivare på central nivå har varit överens om att arbetsgivarna ska köpa en försäkring för arbetstagarna. De har fått den försäkringen som de skulle ha, sedan har det visat sig att den har blivit billigare.

– Om arbetstagarna skulle få tillbaka pengarna skulle de både få ett försäkringsskydd och pengar tillbaka. Vi har mycket mer angelägna behov att stoppa de pengarna i, säger Henrik Sundström (M), kommunalråd i Uddevalla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista