Tyskland vill ha starkare europeiskt samarbete

2:36 min

I dag börjar ännu ett EU-toppmöte i Bryssel. Den här gången handlar det bland annat om hur den föreslagna bankunionen med starkare kontroll över det europeiska banksystemet ska utformas.

Timmarna före mötet föreslår Tyskland ett ännu starkare europeiskt samarbete. Bland annat vill Tyskland att EU kommissionen ska få vetorätt över medlemsländernas budgetar.

Det var i sitt traditionella tal till den tyska förbundsdagen före varje EU-toppmöte som Angela Merkel lade fram förslaget att EU, genom EU-kommissionens finanskommissionär, ska ha vetorätt över enskilda medlemsländers statsbudgetar.

Detta för att ytterligare öka budgetdisciplinen, enligt Merkel. Det vill säga att medlemsländerna inte ska kunna dra på sig för stora skulder.

Detta är en tysk idé som den tyske finansministern presenterade för första gången för några dagar sedan och något som då bland annat den svenske statsministern Fredrik Reinfeldt var skeptisk till. 

Merkel ställer sig nu fullt bakom sin finansminister och kommer i Bryssel i dag föreslå flera andra förändringar inom EU.

Bland annat vill den tyska regeringen också att EU-parlamentens arbete förändras så att bara medlemsländer som är direkt påverkade av en fråga ska kunna rösta om den.

Till exempel bara euro-länder om eurofrågor och Schengen-länder om Schengenfrågor. Detta skulle öka den demokratiska legitimeten hävdade Merkel i sitt tal.

Något som förmodligen inte alla EU-länder kommer hålla med om på dagens toppmöte i Bryssel.

– Men man kan inte bara säga det här går inte, att det här splittrar EU i två grupper, så kommer vi inte vidare. Vi kommer lägga fram de här förslagen iallafall, sa Merkel i dag. Redan i december hoppas Merkel på resultat i dessa frågor.

De tyska socialdemokraternas förbundskanslerkandidat Peer Steinbrück anklagade Merkel för att isolera Tyskland i Europa genom de nya förslagen.

När det gäller bankunionen tycker ju bland annat den svenska regeringen att arbetet med den går för fort fram och att förslaget ännu inte är färdigt. Här visade Merkel förståelse för bland annat den svenska ståndpunkten.

– Fråga länderna inom EU som inte tillhör eurozonen, det återstår massor av tekniska och rättsliga frågor att lösa, sa Merkel med adress Spanien och Frankrike som ju vill se bankunion klar så fort som möjligt.

Daniel Alling, Berlin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista