En stor del av allt avfall kommer från hushållen och av det återvinns knappt en fjärdedel. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

Varje svensk slänger 457 kilo om året

Återvinningen hänger inte med
1:22 min

Svensken producerar 457 kilo avfall per person och år. Det gör Sverige till den femte största avfallsproducenten i Europa räknat per capita.

Svenskar slänger alltmer sopor och återvinner för lite av avfallet. Det visar Naturvårdsverket i en rapport och varnar för att mängden avfall kan vara fördubblat om  drygt 10 år vilket skulle tära på jordens resurser.

– Det vi ser i den här rapporten är att avfallsmängderna fortsätter att öka och att återvinningen av avfallet ökar, man kan säga att behandlingen av avfallet blir bättre men det sker inte alls i den takt vi skulle behöva öka återvinningen av avfall, säger Hans Wrådhe, chef för sektionen avfall och kemikalier på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket har studerat hur mycket avfall som Sverige producerade 2010 och hur mycket av det som återvanns.

Om man räknar bort avfallet från gruvnäringen som står för den absolut största mängden allt avfall, så återvinns drygt 40 procent.

En stor del av allt avfall kommer från hushållen och av det återvinns knappt en fjärdedel.

Det är alldeles för lite anser Hans Wrådhe eftersom det tär för mycket på jordens resurser.

Det som behövs är att vi konsumerar mindre helt enkelt, att det vi köper innehåller mindre giftiga ämnen och att vi återvinner såväl mat som förpackningar som elektronikprylar i betydligt högre utsträckning än i dag.

För en tid sedan presenterades den så kallade avfallutredningen med förslag om hur det ska bli enklare att återvinna. Många av de förslagen är bra enligt Hans Wrådhe som betonar att det lönar sig att gå med sina sopor till återvinningen:

– Det allra mesta som man lämnar i återvinningsstationerna återvinns och blir nya produkter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".