Inslagen om utförsäkrade har berört många

Ekot har fått många reaktioner efter rapporteringen om vad som hänt de utförsäkrade. Reporter Mari Forssblad berättar nedan om arbetet bakom inslagen och reaktionerna hon fått.

Ja, det känns som att stå mitt i en korseld. Med regeringen, ledarskribenter och debattörer som tycker och vill att förändringarna av sjukförsäkringen ska vara bra på ena sidan och de drabbade och utförsäkrade på den andra.

Maria Wallin, chefredaktör för tidningen Social Politik skriver "Du utför en av de viktigaste journalistiska uppdragen just nu. Vi har fått de enskilda berättelserna från människor som helt fallit utanför det svenska välfärdssystemet som inte stämmer med den samtidiga bilden av ett Sverige som "minskat utanförskapet".

Maria Wallins ord är så klart oerhört smickrande, men beskriver också ett av de stora problemen med att rapportera kring ändringarna i socialförsäkringarna.

Reglerna är krångliga, ändringarna är många och få journalister har haft förmånen att som jag få följa frågan i flera år.

Få journalister kan regelverket och har följt de utvärderingar som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen gjort sen ändringarna fick genomslag. De rapporter som många politiker och debattörer drar ganska slarviga slutsatser utifrån. Detta enligt analytiker både på Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, jag vet eftersom jag som journalist måste förenkla för att lyssnarna ska förstå.

Det har på senare tid spridits en bild av att sjukförsäkringsreformen är lyckad. Antalet personer som får sjukpenning och sjukersättning, tidigare förtidspension, har minskat dramatiskt sedan reglerna ändrades och fler av de sjuka är idag hos Arbetsförmedlingen. I debatten har det hetat att "färre är sjuka" och att "fler är närmare arbetsmarknaden".

Men för många långtidssjuka stämmer inte den bilden. Och Ekot vill även berätta deras berättelse. Och det är fantastiskt hur många lyssnare som hört av sig. En är Patrik Larsson, han skriver "Det är tur vi har dig i sjukförsäkringsdebatten som verkligen är påläst och kunnig på området."

Mari Forssblad

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista