Haveri i Greklandsförhandlingarna i natt

1:41 min

I Grekland verkade förhandlingarna om ett nytt åtstramningspaket ha havererat. Två av koalitionsregeringens tre partier vägrade att gå med på flera av de internationella långivarnas krav. Nu är Greklands framtid inom eurozonen återigen oklar, rapporterar vår ekonomikorrespondent Staffan Sonning från Aten.

– Jag kommer inte att acceptera arbetsmarknadsreformerna som Trojkan kräver, sa partiledaren för partiet Demokratiska Vänstern, Fotis Kovelis, när han lämnade förhandlingarna i Aten i går kväll.

Trojkan är samlingsnamnet för förhandlarna från Euroländerna, Internationella valutafonden och europeiska centralbanken. Det är de som förhandlar med regeringen om vad Grekland måste åstadkomma i ytterligare åtstramningar för att få nästa utbetalning av räddningspaketet till landet.

Också den andra koalitionspartnern i regeringen verkade i går kväll stänga alla dörrar till en uppgörelse som innefattar dom arbetsmarknadsreformer som föreslagits.

– Det är omotiverat och provokativt att ta upp såna diskussioner nu, sa Evangelos Venizelos, ledare för det socialdemokratiska partier Pasok.

Premiärministern Antonis Samaras och hans konservativa parti Ny Demokrati verkar därmed stå ensamma och utan möjlig majoritet i parlamentet för det nya sparpaketet.

Det som retat upp de mindre regeringspartierna är bland annat långivarnas krav på att rätten till avgångsvederlag ska minskas kraftigt för den som sägs upp från sitt jobb.

Dessutom motsätter de sig ett förslag att Greklands statsinkomster ska sättas in på ett särskilt konto, där de internationella långivarna kan påverka hur pengarna används.

Vad som händer nu är oklart. Förslaget till ett nytt åtstramningspaket skulle egentligen ha varit klart i dag. Det har varit förutsättningen för att nästa utbetalning ur räddningspaketet skulle kunna lösgöras innan Greklands statskassa är tom i slutet av november

Staffan Sonning, Aten

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista