Papperslösa flyktingbarn behöver inte längre oroa sig för att polisen ska spåra dem med hjälp av skolan, enligt utbildningsminister Jan Björklund. Foto: Montage/Scanpix.

Papperslösa flyktingbarn får rätt gå i skolan

1:50 min

Från förskoleklass till gymnasiet ska papperslösa flyktingar från nästa höst ha rätt att gå i skolan i Sverige. Det står klart när regeringen och Miljöpartiet nu är färdiga med sin överenskommelse om papperslösa och skolan.

Enligt utbildningsminister Jan Björklund betyder det att barnen inte längre behöver oroa sig för att skolan ska hjälpa polisen att hitta dem.

– Polisen får inte hämta eller spåra upp barn i eller i anslutning till skolan, säger Björklund.

Så om polisen får uppgift om en hemadress så får de inte använda den?

– Om man får den på annat sätt, men man får inte följa efter barnen från skolan och söka upp dem på det sättet, nej.

Enligt nuvarande regler så är socialnämnder och skolstyrelser skyldiga att samarbeta med polisen. Men den regeln tas nu bort och polisen ska inte heller kunna använda information från skolan för att leta efter barnen.

Det finns mellan 2 000 och 3 000 barn i Sverige som räknas som papperslösa, och som alltså är i landet illegalt. Från nästa höst får de ändå rätt till undervisning på samma villkor som alla andra barn.

Det innebär också att de får rätt till skolskjuts till exempel. Och riktigt hur alla sådana detaljer ska lösas, utan att barnen ska behöva vara rädda för att spåras av polisen, är fortfarande inte lösta, säger migrationsminister Tobias Billström.

– Ingen har trott något annat än att det är svårt att organisera system som ligger vid sidan av det ordinarie samhället. Det är något som är en utmaning. Men jag är övertygad om att vi kommer att gå iland med detta, särskilt eftersom lagrådsremissen så tydligt slår fast rätten och det är en bra början.

Sverige har flera gånger fått internationell kritik för att papperslösa fortfarande inte har lagstadgad rätt till skolgång. Och redan för ett och ett halvt år sedan kom Miljöpartiet och regeringen överens om att alla barn ska ha rätt att gå i skolan, men det är alltså först nu som lagförslaget är färdigt och kan skickas till lagrådet för granskning.

Miljöpartiets talesperson i migrationsfrågor, Maria Ferm, ser dagens beslut som självklart.

– Det enda som det här innebär är helt enkelt att barn får sina grundläggande rättigheter tillgodosedda. Man får rätt att gå i skolan på samma sätt som andra barn, säger Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista