Amerikanska soldater i Laghmanprovinsen. Foto: Kim Jae-Hwan/Scanpix.

Insatsen i Afghanistan ses som ett misslyckande

1:41 min

Afghanistan skakades i förrgår av en av landets värsta massakrer på länge då en självmordsbombare dödade fler än 40 som deltog i fredagsbönen under den muslimska högtiden Id al Adda.

Med mindre än två år kvar innan Natos 105 000 soldater ska lämna landet fruktar allt fler att västvärldens nu elvaåriga krigföring och biståndsengagemang slutar som ett fiasko.

En av dem är Svenska Afghanistankommitténs förre Kabul-chef Anders Fänge.

– Jo, jag är mycket bekymrad, det är stora ovädersmoln vid horisonten, säger han

När de Nato-ledda styrkorna, inklusive de svenska, lämnar Afghanistan är det meningen att Afghanistans egna säkerhetsstyrkor ska ta över ansvaret. Men amerikanska rapporter talar om att bara 7 procent av den afghanska armen är stridsduglig.

Varje år deserterar till exempel var tredje utbildad soldat. Poliskåren är ännu sämre rustad.

Den svenska biståndsinsatsens chef i norr, ambassadör Henrik Landerholm, tillhör dem som befarar en fragmentisering mellan stridande klaner och ett nationellt sönderfall.

– Om man ska göra en riskbedömning så är det min definitiva uppfattning, säger han.

En förhandlingsuppgörelse med talibanerna sågs länge som enda möjligheten att hindra ett fortsatt inbördeskrig, men det stupade på USA:s ovilja att frige ett antal talibanfångar från Guantanamo.

– Och då blir det ju gevären som får tala – förs det inga samtal och har man inte möjligheten till en politisk uppgörelse så är det tyvärr så, säger Anders Fänge, med 30 års Afghanistanerfarenhet.

Och det leder till en dyster prognos för Afghanistans framtid.

– De flesta oberoende bedömare är rörande överens om att Afghanistan går mot sämre tider.

Det måste innebära att västvärlden och det internationella samfundet  under ett decennium spelat bort en historisk möjlighet att hjälpa Afghanistan.

– Ja, milt uttryckt så är det ett gigantiskt misslyckande, säger Anders Fänge.

Bengt Therner

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista