Oviss valutgång i missnöjets Ukraina

2:21 min

I morse öppnades vallokalerna i Ukraina och bland många väljare är missnöjet stort - både med sittande makt och med oppositionen.

I missnöjets spår har det nationalistiska partiet Svoboda, Frihet, möjlighet att ta sig över femprocentsspärren och komma in i parlamentet.

Kievbon Irina Vasiljeva tänker rösta på dem.

– Jag vill att mina barn ska leva i ett land där man hedrar kulturen, språket och där det finns en framtid. Nu är det många unga som lämnar landet, säger Irina Vasiljeva, till yrket historiker.

Och partiet Svoboda, Frihet, är den enda kraft som i dag står upp för de värdena, säger hon.

Andra anklagar partiet för rasism och antisemitism. Förra året arrangerade de en demonstration mot judiska pilgrimer som rest till staden Uman. Och partiföreträdare var emot att sångerskan Gajtana, med en pappa från Kongo, var Ukrainas bidrag till Eurovisionsschlagerfestivalen i våras.

I en vallokal, i vanliga fall en vårdcentral i Kiev, stoppar säljchefen Sergej Netjeporenko sin valsedel i den genomskinliga lådan.

– Jag ska rösta på Udar och Klitjko. Han är inte ute efter pengar utan skulle kunna göra något för Ukraina, säger Sergej.

Vitalij Klitjko, regerande världsmästare i tungviktsboxning, är den andra uppstickaren i dagens val. Enligt opinionsmätningarna ligger partiet jämsides med den förenade oppositionen men bakom Regionernas parti som i dag styr landet och där president Viktor Janukovitj är hedersordförande.

– Sittande makt har blivit alldeles för korrumperad, säger Sergej Netjeporenko.

Valutgången är oviss. Det finns en möjlighet att partiet Udar tillsammans med den Förenade oppositionen, där bland annat den fängslade förra premiärministern Julia Tymosjenkos parti ingår, får majoritet. Men Regionernas parti kan ändå komma att behålla makten tack vare att hälften av parlamentsplatserna utses i enmansvalkretsar - och där anses maktpartiet vara starkast.

Tidigare i veckan uppmanade USA:s utrikesminister Hillary Clinton och EU:s utrikestalesperson Catherine Ashton den ukrainska ledningen att garantera ett rättvist val. Omvärldens bild av den demokratiska utvecklingen i landet har kraftigt försämrats efter fängelsedomen mot Tymosjenko förra året, en dom som många anser vara politisk.

Johanna Melén, Kiev

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista