Rapporter om oegentligheter i ukrainska valet

2:20 min

I dag hålls parlamentsval i Ukraina och från olika delar av landet kommer nu rapporter om misstänkta oegentligheter.

Bland annat ska väljare ha erbjudits pengar för att rösta på ett visst parti.

Och Kievbon Ljudmila är övertygad om att det fuskas.

– Jag är 100 procent, ja i alla fall 99 procent säker på att valet inte kommer gå rätt till, säger Ljudmila Androsysjina.

Hon och hennes man Andrej har röstat för det nationalistiska och högerextrema partiet Svoboda - Frihet. De är missnöjda med den ekonomiska situationen i landet, med nya skatteregler som missgynnar mindre företag.

Andrej har ett plastglas öl i handen. Det är fest i Kiev i dag - inte för att det är val - utan för att man firar befrielsen undan nazisterna för 68 år sedan. På Självständighetstorget i Kiev står militärfordonen uppradade.

Om det styrande partiet Regionernas parti trots Ljudmilas och Andrejs missnöje segrar  är det nästan säkert att de kommer att anklagas för fusk.

Den förenade oppositionen hävdade på eftermiddagen att de noterat över tusen fall av oegentligheter - bland annat ska väljare ha erbjudits pengar och i något fall sprit för att rösta för ett visst parti. I Odessa vid Svarta havet stängdes tillfälligt sju vallokaler efter att man i valbåsen hittat pennor fyllda med bläck som försvinner, skriver nyhetssajten Korrespondent.net.

Valet övervakas av flera tusen observatörer, bland annat från OSSE - Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. De kommer att presentera sina slutsatser i morgon eftermiddag. USA:s utrikesminister Hillary Clinton och EU:s utrikestalesperson Catherine Ashton uppmanade i veckan den ukrainska ledningen att garantera ett rättvist val. Ukrainas demokratiska rykte har skadats allvarligt efter fängelsedomen förra året mot den förra premiärministern Julia Tymosjenko.

På Sofiijskajatorget i Kiev där Tymosjenkos parti satt upp ett presscenter och storbildsskärmar passerar Olga Nikolajevna med sitt barnbarn Stas. Hon har röstat på Regionernas parti.

– De har gjort mer på två år än vad de där, oppositionen, skulle klara på 20 år, säger hon.

Vallokalerna stänger klockan sju svensk tid och kort därefter väntas resultaten från vallokalsundersökningarna presenteras.

Johanna Melén, Kiev

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista