FP vill ha betyg från årskurs fyra

3:57 min

Folkpartiet (FP) vill införa betyg redan från årskurs fyra. Partiet vill även ha examensprov på gymnasiet som rättas av utomstående censorer. Det framgick när FP i dag presenterade sitt nya skolprogram.

I dag får elever i landet betyg från och med årskurs sex. Höstterminen 2012 är första gången som eleverna i både årskurs 6 och 7 får betyg.

– Föräldrarna ska ha rätt till väldigt tydlig information om hur det går för eleverna, och eleverna tar skolan på större allvar om det finns betyg. Det är två viktiga argument för att flytta ned betygen i fyran, sa utbildningsminister Jan Björklund.

Det stora steget tas nu när eleverna få betyg i sexan mot tidigare åttan. Att flytta ned betygen från sexan till fyran är inte ett lika stort steg, enligt Björklund.

Exakt hur examensproven i gymnasiet ska utformas och vilken roll de ska spela har Folkpartiet inte tagit ställning till. Det måste utredas, men enligt Björklund ska proven påverka slutbetygen. Proven ska användas för utbildningar som ger högskolebehörighet.

– Reformeringen av svensk skola måste fortsätta. Vi har genomfört omfattande reformer men vår bedömning är att de inte kommer att räcka för att föra tillbaka Sverige i världstoppen, sade utbildningsminister Jan Björklund.

Förslagen är Folkpartiets, och Jan Björklund vet inte om han kommer att få stöd för dem i regeringen.

Andra förslag från Folkpartiet är att det ska vara obligatoriskt för elever att genomföra nationella prov, att grundskolans timplan ska stadieindelas, kinesiska införas som valbart alternativ som moderna språk, samt att skolan ska återförstatligas.

Centerledaren Annie Lööf är skeptisk till Folkpartiets förslag. På Twitter skriver hon: "De första 6:orna har ju inte ens fått sina betyg än. Invänta & se."

TT/Ekot