Tidigare betyg kan införas på sikt

1:46 min

Folkpartiet sa i dag att det vill införa betyg i skolan från fjärde klass under nästa mandatperiod. Kritiken från oppositionen är hård och även om de andra regeringspartierna också säger nej nu, finns en liten öppning för tidigare betyg i framtiden.

– Föräldrarna har rätt till en tidig och tydlig information om hur det går för eleverna i skolan. Dessutom är det så att när eleverna kommer upp i mellanstadieåldern tar de skolarbetet lite mer på allvar om det finns betyg. Det tycker jag är bra, säger Jan Björklund.

Till jul kommer sjätteklassarna att få betyg för första gången på många år. Det kom regeringspartierna överens om för några år sen. Folkpartiet ville ha betyg från femman, men fick ge sig i förhandlingarna.

Nu säger Folkpartiet att de vill ha betyg från fyran. Socialdemokraterna och Miljöpartiet säger nej, båda lärarfacken likaså.

– Grisen blir inte tjockare för att man mäter den varje dag, säger Lärarförbundets Eva-Lis Sirén.

Även regeringspartiernas skolpolitiska talespersoner är negativa, åtminstone till en snar förändring.

– Vi anser att det betygssystem vi har infört med betyg från årskurs sex är fullt tillräckligt och att vi som komplement till det har skriftliga omdömen från årskurs ett. Jag ser ingen anledning till att vi i dagsläget göra om betygssystemet igen, säger Ulrika Carlsson från Centerpartiet.

Kan du tänka dig att gå med på betyg från fjärde klass?

– Jag tror inte att det kommer att bli aktuellt. Det finns så många andra delar vi behöver göra för att lyfta kvalitén i den svenska skolan, så jag ser inte det som en i nutid liggande åtgärd.

Kristdemokraternas Yvonne Andersson säger att man måste stanna upp och utvärdera och se effekterna efter alla reformer som gjorts, barnen ska inte bli försökskaniner.

Moderaternas Tomas Tobé är minst avvisande till Folkpartiets förslag.

– Ja, vi är beredda att föra samtal med Folkpartiet om detta, men vårt fokus ligger nu på hur vi ska se till att extrastödet ska fungera bättre för eleverna i de lägsta klasserna, säger han.

Hur menar du då?

– Vi tycker att det är viktigt att kunna mäta med nationella prov och tidiga betyg, men för att det ska ha någon effekt är det också viktigt att extrastödet fungerar just för de elever som har problem med kunskaperna.