Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Extremt väder ett hot mot elförsörjningen

Ser likheter med Fukushima
2:10 min

Stormen Sandy påverkar också den amerikanska kärnkraften. Tre reaktorer på ostkusten har stängts av och för en fjärde har det utfärdats en varning.

– När det är väldigt allvarliga vädersituationer så finns det rutiner för vid vilka tillfällen man ska stänga av en anläggning eller vidta andra möjliga åtgärder och i mina öron låter det som om det är sådana åtgärder som vidtagits, säger Jan Hanberg som är enhetschef vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

Det handlar om en avstängd reaktor i delstaten New York och två i New Jersey. Ytterligare en i New Jersey, vid Oyster Creek, är under särskild tillsyn.

Två av reaktorerna stängdes av automatiskt. Enligt den amerikanska tillsynsmyndigheten, US Nuclear Regulatory Commission, NRC, beror avstängningarna sannolikt på effekter av stormen Sandy. Det handlar om problem med översvämning, risk för smutsigt kylvatten och sammanbrott i elnätet.

– Översvämning riskerar, om man får in vatten i anläggningen, att kunna skapa problem med elförsörjningen och problem med elförsörjningen ser man ju alltid som allvarligt, säger Jan Hanberg.

Han ser likheter med Fukushima på så sätt att det handlar om extremt väder. Men för att kunna dra ytterligare slutsatser och göra jämförelser måste man ha mer konkret information om vädersituationen.

Rapporterna från USA talar om stora problem med elnätet med omfattande avbrott. Ett fungerande nät är centralt för ett säkerheten.

– Men det finns ju flera olika reservkraftkällor för varje anläggning. Så det är absolut inte det enda det hänger på, men det är en viktig del.

Jan Hanberg och Strålsäkerhetsmyndigheten följer inte i detalj vad som nu händer med kärnkraften på den amerikanska östkusten. Men han erkänner att det säkert finns värdefull kunskap att hämta.

– Här finns det säkerligen mycket kunskap att hämta in, men det gör vi inte genom att följa det timme för timme utan det är sånt som vi analyserar i efterhand för att dra lärdomar av.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".