Utredning vill ha bättre service på apoteken

1:18 min

En ny utredning föreslår bland annat att apotek ska vara skyldiga att informera kunder var man kan få tag på läkemedel. Det skriver utredaren Sofia Wallström på DN Debatt i dag.

Curt Persson, ordförande för PRO, välkomnar förslaget och ger en dyster bild av hur PRO-medlemmarna upplever tillgängligheten på de svenska apoteken.

– Det har blivit fler apotek och det har växt upp ett stort antal nya, men av någon anledning upplever vi att tillgängligheten har blivit sämre, säger Curt Persson.

I dag överlämnas en utredning om den framtida läkemedels och apoteksmarknaden till socialminister Göran Hägglund (KD).

Apotek ska i utredningens förslag vara skyldiga att informera var kunderna kan få tag på läkemedel och en ny söktjänst ska inrättas som visar var ett visst läkemedel finns i lager, skriver utredaren Sofia Wallström på DN debatt.

Utredaren föreslår också att apoteken bör ges möjlighet att lämna ut samma läkemedel som patienten tidigare fått, trots dagens system med att det är det billigaste läkemedlet som ska ges ut i första hand.

Men Johan Waller, vd för Apoteksföreningen, har en annan uppfattning om hur grundproblemet ser ut för de svenska apoteken.

– Grundproblematiken handlar om att apoteken måste få möjlighet att ställa krav mot leverantörerna så att vi kan ha se till att ha läkemedlet inne. Apoteken vill inget annat. Kunderna tycker att tillgängligheten inte är tillräcklig, säger Johan Waller.

PRO:s Curt Persson håller inte med om bilden att problemet ligger hos leverantörerna.

– Det är ändå apoteken som man går på för att få sin medicin och inte till leverantörerna. Det tycker jag är lite märkligt att skylla på leverantörerna. Det är något som apoteken måste klara ut, säger han.

Johan Waller, vd för Apoteksföreningen, redovisar sin bild av tillgängligheten av läkemedel på dagens apoteksmarknad:

– Vår undersökning visar att det inte är någon skillnad i den totala tillgängligheten av läkemedel, den ligger på 95 procent. Så var det innan omregleringen och så är det i dag. Därmed inte sagt att det är toppen, vi behöver göra det ännu bättre. Uppenbarligen tycker kunderna inte att det är tillräckligt, säger Johan Waller.

Han får mothugg av Curt Persson, PRO, som har en annan uppfattning om apotekens agerande när det gäller att informera kunderna om närmaste apotek där ett efterfrågat läkemedlet finns.

– Det du säger med hänvisning till apoteken, det vet vi att det inte fungerar i verkligheten. Det är många som säger att de på apoteken har mötts av ”men vi är ju konkurrenter, så det gör vi inte,” säger Curt Persson, ordförande för PRO.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook och Twitter.

Karin Wettre, Anna-Karin Sivberg

Ekot och P1-Morgon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista