Kalhyggen i naturreservat kan slå mot turismen

2:30 min

Sveriges natur är en turistmagnet, hävdas det ibland. Men naturen är inte alltid så vild och orörd ens i ett reservat, vilket får följder för småföretagare som Mikael Nilsson.

Mikael Nilsson har och hans fru har ett företag för vildmarksturism, som tar emot gäster från hela Europa. De arrangerar kanotturer och viltskådarvandringar i ett mellansvenskt naturreservat på statliga Sveaskogs mark - men hans gäster blir förvånade när de kommer till skogen.

– Ja, de blir förvånade. De har kommit för att besöka ett vildmarksområde, och sedan undrar de var skogen är.

Vi är i Malingsbo - Kloten, som är ett naturreservat i skärningen mellan tre län: Västmanland, Dalarna och Örebro län.

Det är ett av de största skyddade områdena i Mellansverige, omkring fem kvadratmil. Men statliga Sveaskog som äger det mesta av området, driver ett intensivt skogsbruk. Det sätter spår man inte väntar sig i ett reservat.

–  En privatperson som kommer in i det här området får inte bryta en kvist. Därför är det lite paradoxalt att skogsmaskinerna kan köra sönder, de tar ju inte bara ned skogen. Här finns ingenting kvar. Det är sönderkört precis allt där vi står.

Bort över hygget, i reservatet, ringlar sig en markerad vandringsled - Bergslagsleden.

Att Sveaskog avverkar skog i delar av reservatet beror på att det är ett naturvårdsområde, som delvis saknar skydd på grund av gamla regler. Sveaskog sparar värdefulla delar, men får hugga skog i delar av området, säger Hans Welff som är Sveaskogs områdeschef. Om besökare blir besvikna över stora hyggen då?

– Ja, ett hygge kan väl jag också tycka inte är vackert. Men det finns en mängd väldigt fina områden, uppställningsplatser för husvagnar, och fiskesjöar, plus ekoparken som är på nästan 3 000 hektar. Det finns en mosaik av väldigt mycket fina områden, trots att vi bedriver ett vanligt produktionsskogsbruk i det här området.

Framtiden för naturreservatet Malingsbo-Kloten är under utredning. Enligt en rapport som länsstyrelserna har gjort, så har naturvärdena delvis minskat på grund av skogsbruket. Men ett så stort sammanhängande område så långt söderut är ovanligt, och värdefullt för friluftslivet, står det i rapporten.

Mikael Nilsson vill tro att skyddet för skogen stärks.

– Nu låter det som att all skog är borta, det är den ju inte. Det finns fortfarande hopp. Men vi är på gränsen att hamna där vår egen marknadsföring inte lever upp till epitetet vildmark längre.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Veckans tema i Tendens: "Min skog"

#link=335975#Tre program på temat Skogen: Om respekten för landskapet, allemansrättens ställning och naturen som egendom som går i arv mellan generationer.

Annika Digréus

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista