HUI spår nytt försäljningsrekord i julhandeln

Det blir återigen nytt försäljningsrekord i julhandeln. Den bedömningen gör handelns egna organisation HUI Research. Försäljningen under december spås landa på 66 miljarder kronor, 1,5 procent mer än i fjol.

Sport- och fritidshandeln väntas gå bäst, med en ökning på 8,0 procent i julhandeln. Men det beror på hur vädret utvecklas – snön är avgörande.

Den totala julförsäljningen påverkas dock av oroligheterna i omvärlden. Och varsel är julhandelns största hot, skriver HUI Reserach i julprognosen. Om antalet varsel ökar syns det direkt i konsumtionen.

Men ett tillfälligt lugn i Europa och stigande förtroende gör att läget känns mer positivt i år än i fjol. Och med en låg ränta och inflation i kombination med stigande löner och en stark krona, gör att svenskarna ändå är köpstarka, vilket kan öka julförsäljningen med 1,5 procent jämfört med förra året, enligt HUI Research.

"Rekord är den rimligaste bedömningen, men det finns skäl att vara ödmjuk. Vi är försiktigt optimistiska och räknar med en försäljningstillväxt i julhandeln", skriver Jonas Arnberg, konsultchef på HUI Research.

Även rensat från prisförändringar är bedömningen att det blir rekord. Normalt sett sker just inga prisökningar i handeln, enligt HUI.

Fler och fler köper klapparna på nätet. Under första halvåret har e-handeln ökat med 13 procent, en ökningstakt som HUI bedömer håller i sig även i jul.

Tidigare i veckan kom siffror som visade att detaljhandelsförsäljningen verkar ha tagit fart igen efter några knackiga år. Statistiska centralbyråns septembersiffror visade att försäljningsvolymen ökat med 4,6 procent i år jämfört med samma period förra året.

De senaste 16 åren har julhandeln slagit rekord varje år. Inte sedan december 1995, då handeln sjönk med 3 procent, har detaljhandeln backat under julen.

Julia Milder

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista