Livsmedelsverket anmäler företag för falsk oxfilé

1:40 min

Livsmedelsverket åtalsanmäler nu tre svenska företag som sålt fläskkött som oxfilé. Fusket, som uppdagades nyligen, har enligt myndigheten pågått i flera år, säger Jan Sjögren som är chef för kontrollstödsenheten vid verket.

– Vi tycker det är viktigt att få belyst om det begåtts ett brott. Vår uppfattning är att företagen tagit fläskfilé på den svenska marknaden som man falskeligen sålt som oxfilé. Partierna är färgade med otillåtna färgämnen, och vi vet att företagen låtit bli att vidta åtgärder man borde ha gjort när man fick kunskap om att det var någonting som var fel med det här partiet, säger Jan Sjögren.

Det var för ett par veckor sedan som ärendet uppdagades, då Svenska Dagbladet rapporterade att fläskkött hade färgats med ett medel och sedan sålts som oxfilé till butiker i hela Sverige. Livsmedelsverket har nu gått igenom prover på köttet och analyserat resultaten, och i dag kom beslutet om att åtalsanmäla tre företag för brott mot livsmedelslagen.

– Vi tycker att det är mycket allvarligt. Det här är stora mängder fläskfilé som kommit in på marknaden, och sålts som oxfilé. Här finns det ett stort utrymme till fusk eftersom prisskillnaden mellan oxfilé och fläskfilé är ganska betydande, säger Jan Sjögren.

Det handlar om tonvis med fläskkött som sålts märkt som oxfilé. Medlet som använts för att färga köttet mörkare är så kallade azofärgämnen som är vanliga i färgning av läsk och godis, och som är inte tillåtna i köttberedning.

– Alltså det är inte farligt på det sättet att man riskerar att bli sjuk av det. Däremot är det så att en viktig del i livsmedelslagstiftningen är att man som konsument ska känna sig säker på att man får det man köper. Och man får inte luras, man får inte fuska. Det här är ett omfattande fusk som de facto har skett, säger Jan Sjögren.

Alexander Gagliano

Ekot

#link=331198#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista