Syrisk opposition samlas i Qatar

1:42 min

Den splittrade syriska oppositionen gör nu ett nytt försök att enas och breddas. I dag inleddes ett fyradagarsmöte i Doha, Qatar, där man hoppas kunna bilda en gemensam front som man ska leda till internationellt erkännande och bättre vapen för att slåss mot regimen Bashar al Assad.

Samtidigt med mötet har hårda strider rasat i både Damaskus och de norra provinserna.

En bilbomb exploderade i förmiddags i närheten av ett hotell där FN-sändebudet Lakhar Brahimi bott under sina besök i Damaskus. 12 personer, alla anställda på ett intilliggande statskontrollerat fackförbund, skadades i explosionen.

I Damaskus förorten Harasta rasade hårda strider mellan rebeller och regeringsstyrkor, liksom i Idlib och Aleppo. Och i nordöstra Syrien mördades en ledande medlem av Baathpartiet i gryningen medan han låg och sov.

De syriska rebellerna har under den senaste tiden anklagats för allvarliga krigsförbrytelser, bland annat en barbarisk massavrättning på videoklipp i torsdags där regeringstrogna soldater avrättas söder om Aleppo.

I ett nytt försök att vinna internationellt erkännande möts nu den splittrade syriska oppositionen i Qatar. Det råder stora motsättningar mellan dels islamister och liberaler, och dels mellan oppositionen i exil och de lokala motståndskommittéerna i landet.

Nu sätts visst hopp till att den kände liberale dissidenten och affärsmannen Riad Seif ska kunna samla oppositionen till ett slags exilregering. Riad Seif är respekterad både inom den syriska oppositionen och inom EU och USA, men sa själv i dag när mötet inleddes i Doha att han inte är kandidat till att leda en exilregering.

– Jag är 66 år gammal och har hälsoproblem, sa den mångårige cancerpatienten som åkt in och ut ur fängelse under Bashar al Assad.

Cecilia Uddén, Jerusalem

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista