Somalier får lättare jobb i andra länder

1:58 min

Somaliska invandrare har klarat sig bättre på arbetsmarknaden i USA och Kanada än i Sverige. Det visar en rapport som idag publiceras och som har beställts av Regeringens Framtidskommission.

Somalier är den snabbast växande flyktinggruppen i Sverige. Men det är bara en av fem invandrade somalier har arbete.

Fatima har länge sökt arbete och bor i Stockholm.

– Det är jättesvårt, man får ingen chans här i Sverige, tycker jag. Det är jättesvårt.

Somalier som grupp har hittills lyckats mycket dåligt med att få arbete i Sverige. Det konstateras i rapporten "Somalier på arbetsmarknaden – har Sverige något att lära", av professor Benny Carlsson vid Lunds Universitet som regeringens framtidskommission beställt.

Somalier i till exempel USA och Kanada har haft det mycket lättare att få jobb. Där har varannan invandrad somalier arbete medan bara var femte har det här i Sverige.

Enligt rapporten finns det flera saker som Sverige kan ta efter. Till exempel skulle somaliska serviceorganisationer kunna stimuleras att hjälpa till med att söka jobb, bostad, utbildning och även att starta företag.

I Sverige är det bara en halv procent av somalierna som är företagare, medan det i både USA och Kanada är drygt fem procent.

En annan sak är hjälp med att skapa lokala basarer med många små affärslokaler nära invandrartäta bostadsområden. Den typen av satsning fungerar bra i andra länder.

Fatima har bott 15 år i Sverige och har haft jobb som städare och i hemtjänsten, men är nu arbetslös. Hon tror att det skulle gå mycket lättare att få ett jobb om det fanns fler somaliska företag i Sverige:

– Mycket lättare, det skulle bli bättre om man skaffade fler somaliska företagare. Det skulle hjälpa oss.

Invandrare från Somalia är den snabbast växande invandrargruppen i Sverige. Idag finns cirka 40 000 personer här och enligt Migrationsverkets prognos blir det 20 000 ytterligare asylsökande och anhöriga nästa år.

En viktig förklaring till de stora svårigheterna för somalier att få jobb i Sverige är enligt rapporten att drygt hälften av gruppen kommit till Sverige dom senaste fem åren. Dessutom har 70 procent låg eller okänd utbildning.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Erik Ridderstolpe

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista