Erik Ullenhag, integrationsminister. Foto: Bertil Enevåg Ericson/Scanpix

Ullenhag: Vi behöver göra mer inom skolan

"Med rätt politik finns det större möjligheter"
1:45 min

Det går dåligt för den somaliska invandrargruppen i Sverige. Bara en av fem har ett jobb. En rapport som regeringens framtidskommission beställt visar att det går avsevärt bättre för somalier i USA och Kanada.

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) menar bland annat att mer behövs göras inom skolan.

– Det som är positivt i rapporten är ju det att vi ser att den bild som har funnits kring den somaliska gruppen, att det här är människor som har mycket svårt att komma i jobb och svårt starta företag, att vi ser från andra länder att med rätt politik finns det större möjligheter att fler ska kunna få ett arbete, säger han.

Med rätt politik går det att förbättra situationen för somalierna, menar Erik Ullenhag. Internationella exempel visar att stöd till företagande och lokala basarer i invandrartäta områden fungerar.

Varför har då inte regeringen redan provat dessa exempel?

– Det finns ungefär 40 000 somalier i Sverige och de flesta har kommit under 2000-talet. Jämför man med Kanada och USA är det två länder där man haft somalisk invandring under längre tid. Och det är så med alla nya flyktinginvandrare att det tar längre tid att komma in på den svenska arbetsmarknaden.

Den somaliska gruppen i Sverige har låg eller okänd utbildningsnivå. Integrationsministern uppehåller sig mycket vid de åtgärder som nu görs inom skolan och han är självkritisk.

– Jag ska säga det att vi behöver göra mer på skolans område. Vi har varit för dåliga på att möta framför allt äldre barn som kommer till Sverige, menar Erik Ullenhag.

Sverige räknar med att många somaliska flyktingfamiljer kommer att återförenas här nästa år. Det innebär, påpekar ministern, att det kommer många barn. Det är inga problem med 6-7-åringar, de uppvisar bra resultat. Det går sämre för dem som redan är 11, 12, 13 år när de kommer hit.

– Om vi historiskt sett har slarvat med att möta äldre människor som kommer hit med högre utbildning så har vi nu en läxa att göra - hur ser vi till att sänka trösklar in på arbetsmarknaden så att människor med lägre utbildning kan komma in? Hur ser vi till att skapa en skola där även äldre barn får chansen? Det är de utmaningar vi har framför oss, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".