Detta är Obamas största utmaningar utomlands

2:58 min

En återvald Obama var vad världen ville se. Alla opinionsmätningar har visat att hade världen fått rösta i det amerikanska valet hade Barack Obama vunnit. Undantaget var Israel, där såväl regeringen Netanyahu som folkmajoriteten hade föredragit Mitt Romney och det starkt anti-amerikanska Pakistan.

Men det är lättnad, snarare än himlastormande förhoppningar, reaktionerna handlar om den här gången.

De förväntningar som omvärlden mötte Obama med efter valet 2008 var väldiga och alltför högt ställda och han har också på många sätt misslyckats med att leva upp till dem.

På Obamas pluskonto i utrikespolitiken står att han uppfyllt löftet om att avsluta kriget i Irak, och påbörjat avvecklingen i Afghanistan. Och han har förbättrat och återupprättat USA:s anseende och hela relation till omvärlden efter George Bush-eran.

På minuskontot finns det aldrig uppfyllda löftet att stänga Guantanamo-fängelset, det grava misslyckandet med att få liv i en israelisk-palestinsk fredsprocess, och drönarattackerna. De förarlösa planen som används mot misstänkta terroristmål i Pakistan och Jemen. De väcker stark vrede i regionen och ses av en stor del av världen som minst sagt folkrättsligt tvivelaktiga.

Obamas första mandatperiod visade också hur mycket som styrs av oförutsägbara händelser, snarare än planerad utrikespolitik. De arabiska revolterna kunde han inte förutse, och följden av dem blev en politik som handlade om att reagera och manövrera i en för USA viktig del av världen.

Och trots Obamas vilja och försök att fokusera amerikansk utrikespolitik mer på Asien är det i Mellanöstern de akuta utmaningarna finns inför hans andra mandatperiod.

Iran tornar upp sig över horisonten. Obama har satsat på hårda sanktioner för att få Iran att i förhandlingar ge upp det kärntekniska program som omvärlden misstänker är avsett att utveckla kärnvapen. Och samtidigt finns risken hela tiden att Israel gör allvar av hotet att gå till attack mot irans kärnanläggningar, på egen hand och mot USAs vilja.

I Syrien blir blodbadet och sönderfallet allt värre och riskerna för sönderfall och konflikt i grannländerna växer. Den syriska oppositionen hoppas på militärt stöd från en omvald Obama. Kan Obama i längden stå emot vad som kan bli ett växande tryck att på något sätt ingripa i Syrien?

Hittills har USA, liksom Nato, inte visat något intresse för ett militärt ingripande i det syriska kriget, och att döma av Obamas eget segertal på onsdagmorgonen har han inte ändrat inställning.

"Ett decennium av krig lider mot sitt slut," sade Obama. Så talar knappast en president som överväger att ge sig in i ett nytt krig i Mellanöstern.

En öppen fråga är om Obama kommer att göra ett nytt, och allvarligt, försök att blåsa liv i den avsomnade israelisk-palestinska fredsprocessen. Han gjorde den frågan till en prioritet efter förra valet, men misslyckades med att få Israel att gå med på att som ett första steg stoppa utbyggnaden av judiska bosättningar på ockuperat palestinskt område.

Det var ett allvarligt nederlag för Obama, och frågan nu är om han försöker igen, med en något tuffare attityd gentemot Israel. I USA är Israel en känslig inrikespolitisk fråga, och mycket svårhanterad för en president som siktar på att bli omvald. Obama behöver inte bekymra sig om omval längre.

Agneta Ramberg

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista