Poliser utanför Sagerska palatset. Foto: Bo-Göran Bodin/Sveriges Radio

En person hittad död i Sagerska huset

1:19 min

En skyddsvakt hittades skottskadad och död under eftermiddagen i Sagerska huset, där statsminister Fredrik Reinfeldt bor. Enligt polisen finns inga misstankar om brott.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och hans familj mår bra, säger Markus Friberg, Reinfeldts pressekreterare.

– Han befann sig själv på ett externt möte i Stockholm när den här insatsen inleddes, säger Friberg till Ekot.

I övrigt har han inga kommentarer, utan hänvisar till polisen.

Stockholmspolisens presstalesperson Towe Hägg säger till Ekot att det rör sig om en skyddsvakt som har hittats död, och han har inte något med riksdag eller regering att göra, men har full behörighet att komma in i Sagerska huset.

– Mannen har dött, det finns ingenting som tyder på något brott, och vi gör en informationsinhämtning på plats, säger Stockholmspolisens presstalesperson Towe Hägg.

Det var strax efter lunch som mannen hittades död inne på en toalett bakom vaktkuren vid Sagerska huset. Polisens tekniker har undersökt händelsen och det är klart att mannen dog på grund av ett skott från det egna tjänstevapnet.

Om det var en olyckshändelse eller en medveten handling kan inte polisens presstjänst säga, men klart är att inget brott har begåtts.

– Det är en djupt tragisk händelse som har inträffat och vårt fokus nu är att ta hand om de anställda och de anhöriga, säger Anders Lönnebo, vd för Svensk bevakningstjänst.

Den nu avlidna personen började arbeta som skyddsvakt vid vid regeringskansliet 1992 och övergick till Svensk bevakningstjänst 2006 och ska ha varit en uppskattad kollega, enligt vd Anders Lönnebo.

– Han har alla utbildningar som krävs och har jobbat mycket länge både med uppdraget och den här typen av uppdrag och är en mycket omtyckt kollega. Vi har inte haft någon anledning att misstänkta att han inte skulle vara lämplig som skyddsvakt, säger Anders Lönnebo.

Tror du att det finns någon anledning att se över några rutiner eller hur ni arbetar i sådana här fall?

– Det kan det säkerligen komma att göra, men jag kan inte spekulera i vad för det är inte vårt fokus nu.

Det hela skedde innanför det man kallar för skalskyddet till Sagerska huset. Polisen har inlett en teknisk undersökning på platsen.

Ekot

Sagerska huset

Sagerska var från början ett palats, men heter numera Sagerska huset.

Det testamenterades av Leo Sager till Katolska kyrkan med rätt för hans hustru att bo kvar till sin död.

Hon avled 1986 och staten köpte fastigheten 1988 för att inrätta en våning åt statsministern.

I början av 1990-talet renoverades huset, som sedan mitten av 1990-talet har använts som statsministerbostad.

Byggnaden är ett statligt byggnadsminne.

Huset innehåller en representationsvåning och en bostadslägenhet.

Källa: Statens fastighetsverk (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista