Många bedömare menar att förbundskansler Angela Merkel själv är tveksam till vårdnadsbidraget men att hon valde att gå med på det av taktiska skäl. Foto: Markus Schreiber/Scanpix.

Nytt vårdnadsbidrag splittrar Tysklands regering

2:21 min

Tyskland inför nu ett vårdnadsbidrag för föräldrar som tar hand om sina barn i hemmet. Förslaget från Angela Merkels regering röstades i dag igenom i förbundsdagen, men frågan har föregåtts av en intensiv debatt.

Kritikerna tycker att vårdnadsbidraget gör att Tyskland tar ett steg tillbaka.

– Vårdnadsbidraget är en katastrof för vårt samhälle, det för utvecklingen bakåt, dundrade de tyska socialdemokraternas kandidat till förbundskanslerposten, Peer Steinbrück, i dagens debatt.

Han lovade samtidigt att avskaffa bidraget om oppositionen får bilda regering efter nästa års förbundsdagsval.

Men efter en uppgörelse i förbundskansler Angela Merkels trepartiregering röstades det kontroversiella vårdnadsbidraget i dag igenom.

– Jag vill inte leva i ett land där politiker bestämmer vad som är rätt för föräldrar och barn, sa CSU-politikern Dorotee Bär i dagens debatt.

Just CSU, kristdemokraterna från Bayern, hotade till och med att hoppa av regeringssamarbetet om de inte fick igenom bidraget. Det ledde till en uppgörelse i regeringen för någon vecka sedan. CSU fick sitt vårdnadsbidrag och det andra koalitionspartiet FDP fick igenom sin hjärtefråga.

Många bedömare menar att förbundskansler Angela Merkel själv är tveksam till vårdnadsbidraget men att hon valde att gå med på det, dels för att hålla ihop regeringskoalitionen, dels av valtaktiska skäl.

Vårdnadsbidraget ligger på 100 euro i månaden, alltså cirka 900 kronor, och går till föräldrar som tar hand om sina barn i hemmet när barnen är mellan 1 och 3 år gamla. Från och med 2014 höjs bidraget till 150 euro.

– Jag tycker det är principiellt riktigt att föräldrar som tar hand sina barn i hemmet får stöd, säger Saskia Wentland, en förälder i Berlin.

Sebastian Wolf, även han förälder, är mer kritisk.

– Pengarna borde gå till att skapa fler dagisplaster i stället, säger han, som har väntat i över ett år på en dagisplats för sin son.

Från och med augusti nästa år införs en lag som ger alla barn i Tyskland laglig rätt till en dagisplats, men i nuläget saknas enligt nya beräkningar över 200 000 dagisplatser.

Men den heta debatten om vårdnadsbidraget i Tyskland är också ett tecken på ett land i stark förändring. Allt fler tyska kvinnor förvärvsarbetar och långsamt stiger också andelen pappor som stannar hemma hos sina barn.

– Den heta debatten om vårdnadsbidraget är ett tecken på hård kulturkamp om den framtida familjepolitiken i Tyskland, säger sociologiprofessor Barbara Rietmüller.

Daniel Alling, Berlin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista