Sören Granath.

"SAS varumärke har fått sig ytterligare en törn"

Ekonomiekots chef Sören Granath kommenterar ryktena kring SAS: Med tanke på vilken skada den här negativa publiciteten har på ett bolag som SAS så är det rimligt att utgå från att bolaget skulle gå ut och bemöta uppgifterna om de var helt felaktiga.

I en veckas tid har rykten om den senaste krisen för SAS cirkulerat och nu nämns också att bolaget till och med hotas att gå i konkurs. Samtidigt kommer uppgifter om att personalkostnaderna ska skäras ned drastiskt.

Enligt danska medieuppgifter mister 1 000 anställda sina jobb och alla andra får sina löner sänkta med 15 procent.

Det här är ännu så länge uppgifter som inte kommenterats av varken ägarna, svenska staten bland annat, eller företagsledningen. Men med tanke på vilken skada den här negativa publiciteten har på ett bolag som SAS så är det rimligt att utgå från att bolaget skulle gå ut och bemöta uppgifterna om de var helt felaktiga.

Tre miljarder ska sparas och förutom att säga upp personal och sänka lönerna så talar mycket för att verksamheter säljs ut för att få in nytt kapital. SAS har de senaste tio åren genomfört en lång rad besparingspaket. Till skillnad mot tidigare så är bolaget mer utsatt den här gången i och med att mycket av tidigare sålts ut och att kassan nu sinar.

Skulle det värsta scenariot, konkurs, förverkligas så är det troligen en slakt av bolaget som väntar, men det kanske ändå inte är det mest realistiska alternativet. Hälften av ägandet i SAS är den svenska, norska och danska staten och där pågår nu ett intensivt arbete med att ändå få fram en ny räddningsplan. Men oavsett vad som händer är det många anställda som är oroliga i dag och SAS har fått se hur bolagets varumärke fått sig ytterligare en törn.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".