Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SAS ska spara 3 miljarder kronor

Sören Granath: "Lista på bolag som ska säljas"
2:39 min
Det nya sparpaketet innebär nya kollektivavtal för de anställda, sänkta löner och nya pensionsvillkor.SAS vd Rickard Gustafson kommer själv att få sin ersättning sänkt med 20 procent. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Nu under morgonen presenterade SAS sitt sparpaket som innehåller stora besparingar och utförsäljningar. Bolaget ska spara 3 miljarder kronor och ska sälja tillgångar för lika mycket. Totalt minskas antalet anställda i SAS med 6 000 tjänster. Det är också klart att SAS har fått nya lån på 3,5 miljarder kronor.

SAS har nått en överenskommelse med långivarna som innebär att de befintliga krediterna på 3,1 miljarder ökar till 3,5 miljarder kronor och förlängs till sista mars 2015.

SAS vd Rickard Gustafson, berättar på en presskonferens om de stora förändringar som väntar bolaget:

– Vi kommer att få en centraliserad administration till ett huvudkontor och antalet anställda kommer att minska från 15 000 till 9 000, säger Gustafson.

Den största personalminskningen kommer att ske genom försäljning och outsourcing och 800 tjänster kommer att försvinna inom administrationen, genom en centralisering av administrativa tjänster till Stockholm.

Det kommer även att bli nya kollektivavtal för de anställda, sänkta löner och nya pensionsvillkor.

Dagens problem för SAS är enligt vd Rickard Gustafson att bolaget har för stor andel fasta kostnader och för låg flexibilitet, bland annat.

– De nya redovisningsreglerna för pensioner kommer också att sätta stor press på vårt kapital och vi är alltför beroende för externa finansiärer, säger vd Rickard Gustafson.

Det finns en lista över bolag som ska säljas, som norska flygbolaget Wideröe, fastigheter, marktjänster och flygmotorer.

De anställda informeras i dag, enligt vd Rickard Gustafson. Nu återstår komplicerad process där SAS ska få med sig alla fackföreningarna och Gustafson ställer ultimativa krav till facken.

– Det här är vårt "final call". Vi behöver genomföra det här till fullo, annars har vi inte en backning från ägare och finansiärer. En enhällig styrelse, inklusive de fackliga representanterna, har ställt sig bakom planen till fullo och jag är övertygad om att vi kommer att komma igenom det här, säger Rickard Gustafson.

Robert Gustavsson som är ordförande för SAS-sektionen för Svensk pilotförening säger att de ställer sig positiva till planen, men att de inte accepterar ett ultimatum utan förhandling. Samma sak gäller för fackförbundet Unionen.

Den svenska staten skjuter inte till några pengar.

"Kreditfaciliteten är ett lånelöfte och inte ett tillskott av kapital", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Regeringen vill hitta en ny ägare till det krisdrabbade flygbolaget, något som man enligt finansmarknadsminister Peter Norman har försökt få till i 1,5 år, utan resultat.

– Ett stort antal intressenter har kontaktats och har förts dialog med. Men ingen aktör är villig att köpa bolaget nu, den nuvarande kostnadskostymen är för stor, säger finansmarknadsminister Peter Norman.

Klockan 08.00 presenterade flygbolaget SAS sin kvartalsrapport. Rapporten skulle ha offentliggjorts i förra veckan men försenades. Orsaken var, enligt SAS, pågående förhandlingar med långivare. Som bolaget tidigare meddelat ökade vinsten under tredje kvartalet med nästan 300 miljoner kronor till 568 miljoner kronor före skatt.

Ekot

Så ska SAS spara

800 tjänster kommer att försvinna inom administrationen genom en kraftig centralisering av administrativa tjänster till Stockholm. Ett fåtal lokala funktioner kommer dock att finnas kvar. Organisationen ska enligt vd Rickard Gustafson plattas till, löner och ersättningar ska minska med 15-17 procent för chefer. Själv kommer vd:n kommer att få sänkt ersättning med 20 procent.

SAS ska genom outsourcing av bolagets callcenters minska sina fasta kostnader.

Nya kollektivavtal kommer att innebära lönesänkningar för de anställda med generellt sett 12 procent, i vissa fall mer, dock inte mer än 15 procent.

Nya pensionsvillkor kommer att införas, med premiebaserade pensionslösningar.

Detta sammantaget ska minska SAS kostnader med nära 3 miljarder kronor per år, enligt vd Rickard Gustafson.

Bolaget ska även sälja tillgångar som fastigheter, marktjänster och flygmotorer, samt det norska flygbolaget Wideröe. Detta ska ge SAS 3 miljarder kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".