Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gruvläckage i Finland hotar ekosystem och fisk

Publicerat onsdag 14 november 2012 kl 04.30
Nickel och uran har runnit ut
(1:41 min)
1 av 2
En lastbil forslar sand till barriärer för att försöka minska mängden giftigt vatten som rinner ut från Talvivaara-gruvan. Foto: Kimmo Rauatmaa/Scanpix.
2 av 2
Seppo Rekolainen på Finlands Miljöcentral visar på kartan hur avfallsvattnet från Talvivaaragruvan runnit både norrut och söderut. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.

I går kväll kom nya resultat från mätningar vid Talvivaara-gruvan i östra Finland, som visar att halterna av tungmetaller i vattendragen vid gruvan har stigit till en nivå som är giftig för levande organismer och hotar ekosystemet och fisklivet.

Den senaste veckan har flera hundra miljoner liter avfallsvatten med tungmetaller läckt ut från en av gruvans fällningsbassänger. En av landets värsta miljöolyckor, enligt Seppo Rekolainen på Finlands Miljöcentral som står bakom mätningarna.

– Förmodligen kommer ekosystemen att förändras i de närmaste vattendragen och i värsta fall kan det bli fiskdöd, säger Seppo Rekolainen, chef på sötvattenavdelningen på Finlands Miljöcentral.

Det är tio dagar sedan en läcka upptäcktes i en av Talvivaara-gruvans fällningsbassänger. Sammanlagt hann flera hundra miljoner liter avfallsvatten med tungmetaller rinna ut innan gruvbolaget i måndags lyckades leda över vattnet i en nybyggd skyddsdamm.

Det här är tredje gången samma bassäng läcker. Och en polisutredning om miljöbrott har inletts. Dessutom har miljöminister Ville Niinistö tillsatt en arbetsgrupp som ska utreda hur de lokala myndigheterna har skött bevakningen av gruvan.

Värst drabbat är området söder om gruvan där Miljöcentralen har konstaterat att så mycket som 900 kilo nickel har runnit ut. Dessutom innehåller vattnet bland annat också uran. Och just kombinationen av olika tungmetaller kan vara förödande för de små vattendragen runt gruvan, enligt Miljöcentralen.

– Kombinationen av de många olika tungmetallerna kan vara mycket allvarligare än effekten av de olika metallerna separat, säger Seppo Rekolainen på Finlands Miljöcentral.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".